Deze vrouw heeft besloten haar imperfecties te accepteren en haar baard te laten groeien: "Ik ben er trots op"

Janine image
door Janine

17 Augustus 2022

Deze vrouw heeft besloten haar imperfecties te accepteren en haar baard te laten groeien: "Ik ben er trots op"
Advertisement

De twijfel van Hamlet zou tegenwoordig kunnen worden geparafraseerd als "zijn of verschijnen: dat is het dilemma". In feite is de obsessie om ons altijd perfect te laten zien, overheersend geworden in de hedendaagse samenleving. Ieder van ons probeert te vechten tegen onze eigen fysieke gebreken, meestal kleinigheden, door ze te verbergen of te proberen ze te veranderen. Dakota Cooke, een 30-jarige vrouw, besloot in plaats daarvan haar onvolmaaktheid te omarmen en deze zonder angst te tonen, omdat het niet is wat op het eerste gezicht naar voren komt dat bepaalt wie we zijn.

Deze vrouw worstelt van jongs af aan, sinds ze 13 was, met een onstuitbare groei van gezichtshaar. Hierdoor moest ze verschillende behandelingen ondergaan, zeer tijdrovend. Het uitblijven van resultaten dwong haar echter om definitief afscheid te nemen van het scheermes en zonder angst te pronken met haar baard.

via dakotasbeard/TikTok

Advertisement
dakotasbeard/TikTok

dakotasbeard/TikTok

Hoewel ze slaafs het advies van de experts opvolgde, bleven de haren op Dakota's gezicht groeien, totdat ze een echte baard werden.

Op 19-jarige leeftijd werd ze gevolgd door een specialist, maar de talrijke controles brachten geen diagnose naar voren die de redenen voor dit haar kon verklaren. Zelf zei ze dat elke keer dat er een test werd gedaan altijd hetzelfde gebeurde: "Ik word getest, de resultaten zijn negatief en de artsen stellen nieuwe tests voor". Juist daarom heeft ze er voorlopig voor gekozen om ‘genoeg’ te zeggen en niet meer tegen haar baard te vechten.

Advertisement

Dakota's strijd kan ook worden gezien als een strijd tegen stereotypen. Een ander zou zich er misschien voor schamen, maar ondanks alles is ze helemaal niet verlegen en pronkt ze met haar dikke baard, ze laat het zelfs in sommige spektakels zien. Het meisje, ondanks dat ze niet weet wat er met haar lichaam gebeurt en veel twijfels heeft over haar toestand, heeft besloten haar leven te leiden zonder zich te bekommeren om de oordelen van anderen, alle onzekerheden opzij te zetten en zichzelf te laten zien zoals ze is.

Zou jij net als Dakota deze imperfectie hebben kunnen accepteren?

Advertisement