x
De 87-jarige kluizenaar die zich sinds…
Urban explorers vinden een ondergrondse bunker vol met kostbare oldtimers Oudere man belt het callcenter van zijn telefoonbedrijf 24.000 keer en wordt gearresteerd

De 87-jarige kluizenaar die zich sinds zijn 20e niet meer heeft gewassen: hij wordt beschouwd als “de meest vieze man ter wereld”

10 September 2022 • Door Janine
216.995
Advertisement

Toewijding aan het uiterlijk en vooral aan persoonlijke hygiëne is iets normaals voor de meeste mensen. Naast zich geurig en presentabel voelen, gaat de kwestie ook over welzijn en ontspanning: wie geniet er niet van een lange regenererende douche, misschien aan het begin of aan het einde van een drukke dag, om af te koelen in de verzengende zomers of op te warmen in de kou van de winter? Het antwoord is er en hij heet Amou Haji, een Iraanse man die al 67 jaar geleden heeft besloten zich niet meer te wassen en bekend staat als “de meest vieze man ter wereld”.


Pubblicato da Amou Haji su Sabato 8 marzo 2014

Amou is 87 jaar oud en heeft het grootste deel van zijn leven doorgebracht zonder zich te wassen: de laatste keer was toen hij 20 jaar was. De reden? Het zou volgens hem onaangename gevolgen kunnen hebben voor de huid. De man heeft jarenlang in totale eenzaamheid en ver van de samenleving geleefd, om precies te zijn aan de rand van het dorp Dejgah, in Iran.

De echte redenen voor zijn keuze zijn niet bekend, hoewel sommigen denken dat het een persoonlijke afkeer van water is of dat het een reactie was vanwege een sentimentele teleurstelling. De alternatieve levensstijl van Amou Haji beperkt zich niet tot hygiëne, maar omvat ook voeding, puur gebaseerd op het vlees van stekelvarkens. Om zijn dorst te lessen neemt de man echter zijn toevlucht tot plassen water. Hij accepteert niet dat iemand hem voedsel uit het dorp of drinkwater brengt, waardoor hij zijn gewoonten verandert, maar hij waardeert pijpen en sigaretten als cadeau.

Pubblicato da Amou Haji su Sabato 8 marzo 2014

Amou slaapt graag in een groot gat dat hij in de grond heeft gegraven, al gebruikt hij soms een hut die door de bewoners speciaal voor hem is gebouwd. Dat hij het wassen heeft opgegeven, betekent niet dat Haji zijn uiterlijk verwaarloost: hij scheert regelmatig zijn baard en verzorgt zijn haar door het gebruik van vuur. Ondanks zijn eigenaardigheden zou de algemene toestand van de kluizenaar uitstekend zijn, waarschijnlijk vanwege de extreme omstandigheden waarin hij jarenlang heeft geleefd en die hem sterker hebben gemaakt.

Kortom, het lijkt erop dat het feit dat hij de huid ongeveer 70 jaar niet heeft gewassen en dus niet heeft bevochtigd, geen bijzonder negatief effect heeft gehad op Amou, die op bijna 90-jarige leeftijd nog steeds een benijdenswaardige gezondheid heeft.

Wat vind je van zijn levensstijl?

Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt