Sushi met paardenvlees: enorme handel in per vliegtuig geëxporteerde paarden ontdekt

Janine image
door Janine

14 Juni 2023

Sushi met paardenvlees: enorme handel in per vliegtuig geëxporteerde paarden ontdekt
Advertisement

Een van de belangrijkste manieren om de cultuur van een land te leren kennen, is door de typische gerechten en producten te proeven. Voedsel kan veel nuances van een bepaalde bevolking onthullen. Een gerecht dat de laatste jaren steeds meer weerklank vindt, is sushi: rijst, vis en zeewier. Een gerecht dat misschien eenvoudig lijkt, maar dat in plaats daarvan een zeer complexe bereiding maskeert. Er zou echter zijn gebleken dat er ook andere diersoorten worden gebruikt om dit product te maken en dat de manier waarop daarmee wordt omgegaan niet in overeenstemming lijkt te zijn met de wetgeving.

Een onderzoek heeft namelijk een schrijnende waarheid aan het licht gebracht, namelijk dat er een enorme handel is in Franse paarden die naar Japan worden geëxporteerd om er sushi van te maken. Laten we in detail kijken waar het om gaat.

via Radio France

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Hugo Clément, de presentator van het programma Sur le Front, onthulde tijdens de uitzending wat tot nu toe een geheime activiteit was met betrekking tot de Franse landbouwexport, en liet zien dat Frankrijk levende paarden naar Japan exporteert om er sushi van te maken.

De paardensushi die de naam basashi krijgt, is een uiterst luxe gerecht, dat kan oplopen tot 200 euro per kilo. Juist omdat het voor de productie nodig is om het uit andere landen te kopen, is de belangrijkste exporteur Canada, onmiddellijk gevolgd door Frankrijk. Wat schandalig is, is niet zozeer de invoer van paarden, maar de manier waarop ze daarbij worden behandeld.

Advertisement
Pexels - Not the actual photo

Pexels - Not the actual photo

Hugo legde uit dat de paarden een lange reis maken van 16 uur, non-stop, met ongeveer 120 in een vliegtuig gepropt, vertrekkend vanaf de luchthaven van Châteauroux. Normaal gesproken zou elk dier tijdens een reis om de acht uur moeten pauzeren. Volgens dierenwelzijnsorganisaties zorgen deze lange reizen voor enorm veel stress bij paarden die erg gevoelig zijn voor geluid. Jaarlijks worden zo'n duizend paarden aan deze procedure onderworpen.

Gebruikers zijn verontwaardigd over deze houding, ze willen dat deze pijn zo snel mogelijk stopt voor deze weerloze dieren en vragen om de afschaffing van basashi. Een van de grootste tegenstanders is Brigitte Bardot, die verschillende keren heeft geprobeerd zich tegen deze praktijk te verzetten door klachtenbrieven te sturen naar de belangrijkste Franse overheidsinstanties.

Wat vind jij hiervan?

Advertisement