Ze stoppen een wijn van €2,50 in een mooie fles en winnen een wijnwedstrijd

Janine image
door Janine

27 Mei 2023

Ze stoppen een wijn van €2,50 in een mooie fles en winnen een wijnwedstrijd
Advertisement

Niet alle goede wijn ontvangt een gouden medaille: zo zouden we kunnen samenvatten wat er gebeurde ter gelegenheid van de prestigieuze internationale wijnwedstrijd "Gilbert et Gaillard".

Wat is er gebeurd? Heel eenvoudig en tegelijkertijd intrigerend en ironisch: ter gelegenheid van de wijnwedstrijd besloot een groep mensen om te proberen een drankje van absoluut bescheiden oorsprong voor te doen als een uitstekende oude wijn. Een reeks listen en sluwheid waren genoeg en het bedrog was klaar, tot in de perfectie verpakt. De resultaten? Absoluut verrassend... laten we ze in detail bekijken.

via Vitisphere

Advertisement
Small french supermarket/Wikimedia Commons - Not the actual photo

Small french supermarket/Wikimedia Commons - Not the actual photo

De merkwaardige truc werd perfect georganiseerd door een echt "team" van mensen die deel uitmaken van "On n'est pas des pigeons", een Belgisch tijdschrift en televisieprogramma van de RTBF gewijd aan consumenten. Onder leiding van sommelier Eric Boschman had deze groep een idee: de slechtste discountwijn kopen en deze laten doorgaan als een zeer gewaardeerde "Château Colombier Grande Cuvee", een totaal verzonnen wijn, afkomstig van een denkbeeldig en fictief landgoed.

Nadat ze hadden geselecteerd wat voor hen echt de slechtste van de wijnen was (en ook erg goedkoop), bottelden ze het op een "premium" manier, creëerden zelfs een mooi etiket en een ad hoc verhaal voor de gelegenheid, en schreven het in voor de grote wedstrijd. Daar aangekomen hebben de juryleden ervan geproefd en toen kwam de verrassing.

Advertisement
Rawpixel - Not the actual photo

Rawpixel - Not the actual photo

"Zacht, uitzonderlijk en rijk in de mond met frisse en schone aroma's, die zorgen voor een mooie, zeer interessante complexiteit": dit was het commentaar van de deskundige oenologen na de test. Om het bedrog nog overtuigender te maken, besloot het team van "grappenmakers" de jury de laboratoriumgegevens te sturen van een echte wijn van uitstekende kwaliteit, ver verwijderd van de drank waar €2,50 voor in de supermarkt werd betaald.

Uiteindelijk werd de vermeende geweldige wijn bekroond met de gouden medaille in de competitie: een resultaat dat misschien zelfs de verwachtingen overtrof van degenen die de list hadden bedacht! De hele stunt werd vervolgens bekend gemaakt door de RTBF-groep zelf, die uitlegde dat het precies de bedoeling was om bepaalde mechanismen en waarheden te ontmaskeren die vaak van invloed zijn op wijncompetities zoals die waaraan ze deelnamen.

James Petts/Wikimedia - Not the actual photo

James Petts/Wikimedia - Not the actual photo

In feite heeft het verdienen van een medaille of erkenning een beslissende invloed op de verkoop van een wijn, maar vaak moeten de criteria, ernst en competentie waarmee deze onderscheidingen worden toegekend niet altijd als absolute waarheden worden beschouwd, en dit verhaal is de perfecte demonstratie. Wie weet of misschien vanaf nu veel mensen goed nadenken voordat ze een wijn kopen op basis van de medailles die het heeft ontvangen!

Wat vind jij ervan?

Advertisement