Op de ramen zit een schroef om in de zomer en winter te verplaatsen: zo doe je dat

Janine image
door Janine

12 Juli 2023

Op de ramen zit een schroef om in de zomer en winter te verplaatsen: zo doe je dat
Advertisement

Als je een huis koopt, wordt het vaak gerenoveerd om het precies te maken zoals je het wilt, een van de inrichtingselementen, maar vooral functioneel, dat je vaak verandert, zijn de ramen. Een moderne keuze zou kunnen zijn om te kiezen voor PVC-producten, omdat ze niet alleen esthetisch mooi zijn, maar ook de thermische isolatie van het appartement mogelijk maken. Op deze manier is er ook een aanzienlijke energiebesparing, omdat in de winter warmteverlies wordt vermeden, terwijl het in de zomer mogelijk maakt om de omgeving koeler te houden.

Als je echter op dit type raam zou letten, als je het centimeter voor centimeter zou bekijken, zou je details opmerken, waardoor je je iets zou afvragen. Een daarvan is: waar zijn de schroeven op het raamkozijn voor? Waarschijnlijk kennen maar weinigen de ware functie ervan, maar hier wordt het uitgelegd. Laten we in detail kijken wat het is.

via Cosyhomeswindow

Advertisement

Aanpassing van PVC-ramen

Aanpassing van PVC-ramen

Pixabay

Wanneer je een PVC-raam opent, zie je een vreemd mechanisme op het kozijn, dat natuurlijk dient om de deuren te sluiten, maar als je oplet, zou je kunnen zien dat er schroeven zijn, ze lijken misschien overbodig, maar in plaats daarvan hebben ze een fundamenteel rol.

Zodra de ramen zijn gemonteerd, moeten ze getest worden om te zien hoe ze aan het kozijn geplaatst zijn. Het kan gebeuren dat de raamvleugel niet perfect gecentreerd is en daarom erg moeilijk te sluiten is. In dergelijke gevallen wordt het noodzakelijk om de contactdruk aan te passen, en dit kan worden gedaan door de schroeven op het kozijn vast te schroeven of los te draaien.

Deze aanpassing wordt ook seizoensgebonden voorgesteld, om de ramen aan te passen aan hoge of lage temperaturen. Laten we eens kijken hoe het werkt.

Advertisement

In de zomer

In de zomer

Curioctopus

De betreffende schroeven bevinden zich op de raamvleugel en kunnen worden gebruikt om de aandrukkracht in te stellen. Door de positie van de schroef aan te passen met een geschikte schroevendraaier kan de woningventilatie worden verbeterd, waardoor er meer frisse lucht naar binnen kan. Om dit te doen, is het noodzakelijk om de drukkracht van de raamvleugel op het frame te verminderen, oftewel de blokkeerrollen plaatsen zodat ze minder dicht bij de afdichtingen komen. Deze aanpassing wordt aanbevolen voor de zomer, wanneer het raadzaam is om een ​​grotere luchtverversing te hebben om een ​​koele omgeving te bevorderen.

In de winter

In de winter

pexels

Ook als de winter aanbreekt, moet je actie ondernemen op de verstelbare onderdelen. Als de temperatuur daalt, wil je namelijk tocht voorkomen en de opgewekte warmte zoveel mogelijk binnen houden. In dit opzicht is het noodzakelijk om opnieuw de ramen aan te passen, dit keer op de tegenovergestelde manier in vergelijking met wat er in de pre-winterperiode werd gedaan.

Deze keer willen we de blokkeerrollen aanpassen om de dichtheid van het raam te vergroten en zo ongewenste luchtstromen te beperken. Na deze manoeuvre lijkt het misschien moeilijker om de handgreep te sluiten: dit is volkomen normaal, ook al zou de handgreep soepel moeten blijven draaien.

Als het raam daarentegen na de aanpassingen niet op de beste manier sluit of opent, moet de gemaakte aanpassing worden aangepast.

Het is essentieel om de schroeven niet helemaal los te draaien, maar voldoende om de raamvleugel dichter bij of verder weg van het kozijn te krijgen.

Kende je hun functie?

Advertisement