Wat zijn die witte bultjes die rond de ogen verschijnen? Veel mensen hebben ze en weten niet waarom

Janine image
door Janine

14 Juli 2023

Wat zijn die witte bultjes die rond de ogen verschijnen? Veel mensen hebben ze en weten niet waarom
Advertisement

De huid van het gezicht kan, vooral in bepaalde levensfasen, van aspect veranderen en enkele onvolkomenheden ontwikkelen, van verschillende aard en oorzaken. Acne, die bij sommige personen in de adolescentie ontstaat, kan bijvoorbeeld ook op volwassen leeftijd voorkomen tijdens periodes van stress of als gevolg van hormonale onevenwichtigheden, maar puistjes zijn niet de enige huidmanifestatie die we op het gezicht kunnen opmerken.

Heb je ooit, vooral rond de ogen, kleine witte bultjes gezien die je niet kunt verwijderen? Laten we samen kijken wat ze zijn en of ze kunnen worden weggehaald.

via Only my health

Advertisement

Witte bultjes die niet weggaan

Witte bultjes die niet weggaan

Silver442n/Wikimedia commons

Je hebt misschien weleens kleine witte of gelige bultjes op je gezicht of op het gezicht van iemand anders gezien die er voorheen niet waren. Je hebt ze misschien aangezien voor kleine puistjes en je hebt misschien geprobeerd ze te verwijderen, maar zonder succes.

Deze bultjes zijn in feite geen manifestatie van acne en kunnen niet worden verwijderd door ze simpelweg uit te knijpen, zoals de vergelijkbare mee-eters. Als ze eenmaal op de huid van het gezicht verschijnen, meestal in het gebied rond de neus en de ogen, zullen ze niet altijd meteen verdwijnen.

Advertisement

Ook bij kinderen

Ook bij kinderen

Blueyh1/Reddit

Moet  je je, afgezien van het puur esthetische ongemak dat deze kleine bultjes je kunnen bezorgen, zorgen maken over hun verschijning? Zijn ze op de een of andere manier gevaarlijk?

Houd er rekening mee dat wanneer ze op de huid van kinderen verschijnen, ze vaak vanzelf verdwijnen, zonder dat er een behandeling nodig is om ze te verwijderen. Voor volwassenen is het echter niet altijd zo eenvoudig: ze kunnen binnen een paar maanden verdwijnen, of nooit.

Waar verschijnen ze en waarom

Waar verschijnen ze en waarom

pixabay

Dit zijn milia, ook wel gerstkorrels genoemd, die meestal in kleine groepen op het gezicht, rond de ogen, neus, wangen of kin verschijnen, maar ook op andere delen van het lichaam voorkomen. Hun vorming is te wijten aan een opeenhoping van keratine of kleine huidschilfers die vast blijven zitten in kleine zakjes onder het oppervlak van de dermis en die vooral vaak voorkomen bij pasgeborenen.

Zoals vermeld, hebben ze in deze gevallen echter de neiging spontaan te verdwijnen, terwijl ze bij volwassenen vaak specifieke behandelingen nodig hebben om te worden geëlimineerd. Wat moeten we doen, zodra ze verschijnen?

Kunnen ze worden uitgenepen?

Kunnen ze worden uitgenepen?

Pixabay

Allereerst moet je voorkomen dat je ze aanraakt, uitknijpt en probeert ze te verwijderen: als je dit niet doet, kun je jezelf verwonden, jezelf blootstellen aan mogelijke infecties en de daaruit voortvloeiende littekens.

Was je gezicht met een milde zeep, vrij van vaseline, paraffine en parabenen, en dep de huid droog. Om verdere irriterende stoffen te verwijderen, kun je de poriën openen met behulp van de stoom van de gezichtssauna, maar wees voorzichtig: als het te warm is, kan dit het verschijnen van couperose bevorderen.

Door eenmaal per week licht exfoliërende producten op basis van salicylzuur of glycol in lage percentages te gebruiken, kun je de dermis ook helpen om de ophoping van overtollige keratine tegen te gaan.

Remedies

Remedies

pixabay

Crèmes op basis van retinoïden, die vitamine A bevatten, kunnen gerstekorrels helpen verdwijnen. De toepassing van dit actieve ingrediënt vereist het gebruik van een zonnebrandcrème met een hoge factor, die in ieder geval dagelijks moet worden gebruikt om de huid van het gezicht te beschermen tegen UV-stralen. Ten slotte suggereren sommige onderzoeken dat de extracten van kaneel, roos en honing, met antibacteriële eigenschappen, effectief kunnen zijn bij het oplossen van sommige huidproblemen, hoewel verder onderzoek en bevestiging nodig zijn.

Andere natuurlijke remedies zijn ricinusolie verbindingen, appelciderazijn, tea tree-olie, kokosolie, citroensap, suikerscrub, tandpasta en rozenwater.

Heb jij weleens kleine bultjes op je gezicht zien verschijnen?

Advertisement