De ventilator 's nachts aan laten staan: wat gebeurt er met je lichaam?

Janine image
door Janine

14 Juli 2023

De ventilator 's nachts aan laten staan: wat gebeurt er met je lichaam?
Advertisement

In de warmste periodes kan het een echte uitdaging zijn om de hitte overdag te verdragen, vooral voor ouderen en mensen met een lage bloeddruk. Als het uitvoeren van dagelijkse taken moeilijker wordt, is 's nachts kunnen slapen een echte onderneming: om het probleem op te lossen, kiezen velen ervoor om de ventilator tot de ochtend aan te zetten, maar is dit wel een goed idee? Laten we er samen achter komen.

via Health News

Advertisement
Pexels

Pexels

Niet iedereen heeft thuis airconditioning en zelfs degenen die het hebben, laten het niet langer dan een bepaalde tijd aanstaan, vooral 's nachts. Naast de economische uitgaven kan de kunstmatige omgeving die ontstaat, bij langdurige blootstelling gevolgen hebben.

Daarom kiezen velen voor de ventilator, die niet zo effectief is, maar toch een nuttig hulpmiddel is om de extreme hitte van de zomernachten tegen te gaan. Is het echter raadzaam om het tot de ochtend aan te laten staan?

Advertisement
Antonio Mette/Wikimedia commons

Antonio Mette/Wikimedia commons

Om de ventilator effectief en tegelijkertijd veilig te gebruiken, is het essentieel om deze correct te gebruiken. 's Nachts op zoek gaan naar een beetje verfrissing om in slaap te kunnen vallen en te zorgen voor een goede nachtrust is volkomen normaal, aangezien de hitte de kwaliteit van onze slaap ernstig kan aantasten.

Het eerste dat in je opkomt, is lichte kleding dragen, wat helpt om verlichting te vinden van de hitte, en de ramen openzetten in de hoop dat de koele nachtlucht in de kamer kan circuleren. Dit is echter misschien niet voldoende en we zouden onze toevlucht kunnen nemen tot het gebruik van de ventilator, die onder de 35 graden een echte bondgenoot kan blijken te zijn. Boven deze temperatuur wordt het gebruik ervan nutteloos en zelfs riskant. Er zijn echter enkele voorzorgsmaatregelen die je moet nemen met betrekking tot nachtelijk gebruik.

Pexels

Pexels

Hoewel het niet hetzelfde is als airconditioning, kan de ventilator een groot pluspunt zijn. Het mag echter nooit 's nachts aan blijven staan, en het mag ook niet in een vaste modus worden geplaatst, direct naar het lichaam gericht.

Ventilatoren zijn over het algemeen onschadelijk voor de menselijke gezondheid, maar sommige mensen moeten bijzondere aandacht besteden aan het gebruik 's nachts: aangezien de werking ervan de neiging heeft om de lucht te drogen, kan het in feite gevolgen hebben zoals uitdroging, congestie, keelpijn, stijve nek, spierpijn en een droge huid. Het is beter om te kiezen voor een model dat is uitgerust met een timer die 's nachts vanzelf uitgeschakeld wordt, wanneer je al in slaap bent gevallen.

De ventilatoren kunnen ook helpen stof en allergenen te laten circuleren, die je uiteindelijk kunt inademen. Beter slapen met een paar graden meer dus, maar zonder risico's te nemen!

Advertisement