Hoeveel eieren mag je eten in een week? Het is niet wat we dachten

Janine image
door Janine

18 Juli 2023

Hoeveel eieren mag je eten in een week? Het is niet wat we dachten
Advertisement

Eieren zijn een extreem veelzijdig voedingsmiddel, zozeer zelfs dat ze in veel gerechten als ingrediënt worden gebruikt, maar ook alleen worden gegeten in verschillende versies. Er is echter al langere tijd een discussie over de juiste hoeveelheid om te eten. Hoewel het een goede energiebron is, kan overmatig eten een contra-indicatie zijn. Laten we eens kijken wat het aantal is dat niet in een week mag worden overschreden, anders dan we dachten.

via Mayo Clinic Health System

Advertisement
Pexels

Pexels

Eieren zijn een voedingsmiddel van dierlijke oorsprong dat rijk is aan voedingsstoffen en dat al sinds de oudheid de voeding van mensen vergezelt. Tot op de dag van vandaag zijn ze aanwezig en worden ze gebruikt in tal van recepten, van ontbijt tot hoofdmaaltijden.

Hoewel ze een uitstekende bron van mineralen en vitamines zijn, zul je ongetwijfeld vaak hebben horen zeggen dat je er niet teveel van mag eten: er is namelijk een limiet die niet mag worden overschreden bij wekelijkse consumptie. In werkelijkheid is het echter niet precies wat we dachten.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Lange tijd heeft de wetenschap het op eieren gebaseerde dieet in verband gebracht met het cholesterolgehalte in het bloed, waardoor deze verbinding in de hoofden van consumenten is verankerd. Zoals we weten, bestaat dit product uit verschillende delen: schaal, eiwit en dooier.

Juist dat laatste bevat cholesterol, daarom werd de aanbevolen consumptie van hele eieren beperkt tot één, maximaal twee keer per week. Recentere studies hebben echter gekeken naar de daadwerkelijke correlatie tussen eieren en een verhoogd cholesterolgehalte.

Pixabay

Pixabay

Om het "slechte" cholesterol in het bloed te verhogen, lijken meer verzadigde vetten dan cholesterol in de voeding te zijn, zoals spek, in de keuken vaak gecombineerd met eieren. De dooier zou daarom niet zo verantwoordelijk zijn voor dit fenomeen als eerder werd aangenomen. De uitgevoerde tests hebben namelijk het geloof hersteld dat de consumptie van eieren in deze zin een beslissende invloed kan hebben.

De meest recente onderzoeken hebben aangetoond dat de lever in staat is om de productie van cholesterol te reguleren volgens de behoeften van het organisme, buiten de hoeveelheid consumptie van cholesterol in de voeding.

Pexels

Pexels

De hoeveelheid van inname is daarom verhoogd, maar stelt in ieder geval een grens: het merendeel van de gezonde mensen kan volgens de American Heart Association tot één ei per dag consumeren, dus maximaal 7 per week, en maximaal twee per dag voor ouderen met een normaal cholesterolgehalte die een gezond dieet volgen.

Het eten van te veel eieren wordt nog steeds als riskant beschouwd, maar het is niet nodig om dit voedingsmiddel volledig op te geven. Om de meest geschikte hoeveelheid eieren te bepalen, moet je altijd met je arts overleggen.

Hoeveel eieren eet jij gewoonlijk?

Advertisement