Wat gebeurt er met ons lichaam als een hond onze mond likt?

Janine image
door Janine

24 Juli 2023

Wat gebeurt er met ons lichaam als een hond onze mond likt?
Advertisement

Veel mensen houden ervan om hun huisdieren te knuffelen, en vice versa. De hond is echter bijzonder geneigd zijn baasje te likken, vaak ook in het gezicht en bij de mond. Als jij een van degenen bent die ze het laten doen, laten we in dit artikel zien of deze gewoonte schadelijk kan zijn of niet.

via The Guardian

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Een enorme genegenheid voelen voor je huisdier is iets dat iedereen die het geluk heeft een hond te bezitten, deelt. Deze zeer lieve harige dieren houden van knuffelen en het is vaak wederzijds, zodanig dat veel baasjes de uitingen van liefde laten vertalen in tedere likjes op het gezicht.

Maar is het een onschuldig gebaar of kunnen er consequenties aan verbonden zijn? Laten we er samen achter komen.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Je hond voelt een onmetelijke liefde voor je en toont dit vaak door je kwijlende kusjes te geven die een glimlach en tederheid opwekken. Als je bijvoorbeeld na een lange dag thuiskomt, hoe vaak heeft hij je dan aangemoedigd, kwispelend en gelikt zodra je hem de kans hebt gegeven?

De meeste eigenaren laten deze houding toe door hun hond te kussen en zichzelf op het gezicht te laten likken, inclusief de mond. Dit kan echter gevolgen hebben die je tot nu toe misschien hebt genegeerd.

Je door je hond op je gezicht laten "kussen": ja of nee?

Je door je hond op je gezicht laten "kussen": ja of nee?

Curioctopus

Als je deze gewoonte hebt, hebben we slecht nieuws: je hond behandelen als een lid van het gezin is prima, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen zijn soort en de onze om in gedachten te houden. Een daarvan betreft de bacteriën die in zijn speeksel worden aangetroffen en die anders zijn dan die in het onze.

John Oxford, emeritus hoogleraar virologie en bacteriologie aan de Queen Mary University in Londen, benadrukte dat honden het grootste deel van hun tijd met hun snuit op vuile oppervlakken doorbrengen en zelfs aan de uitwerpselen van andere honden ruiken. Dit betekent dat ze een grote hoeveelheid virussen, ziektekiemen en bacteriën oppikken.

Ons immuunsysteem herkent de meeste ervan en kan zichzelf verdedigen, maar er zijn bacteriën in de mondholte van honden - maar ook katten - die zoönotisch zijn, dat wil zeggen, ze kunnen ziekten bij de mens overbrengen.

De mogelijke gevolgen van dit gedrag

De mogelijke gevolgen van dit gedrag

Pexels

Onder deze vinden we drie soorten die gastro-enteritis kunnen veroorzaken, en dan is er Pasteurella multocida, een veel voorkomende bacterie in de mond van honden en katten. Het dunne slijmvlies dat onze ogen, neus en mond bekleedt, is niet voldoende resistent tegen hondenbacteriën. Een ander voorbeeld is dat van Haemophilus aphrophilus.

Het definitieve antwoord van de experts

Het definitieve antwoord van de experts

Pexels

In ieder geval is het niet erg gebruikelijk om een ​​infectie op te lopen door de "opdringerige kus" van een hond. Professor in diergeneeskunde aan de Universiteit van Californië, Bruno Chomel, zei: “Al met al is het niet fijn om je gezicht en alle soorten wonden te laten likken. Immuungecompromitteerde mensen, ouderen en jonge kinderen zouden dergelijke blootstelling moeten voorkomen."

Toen hem werd gevraagd hoe gevaarlijk deze gewoonte eigenlijk zou kunnen zijn, zei Chomel: "Zoals alles wordt het gevaarlijk als er iets ernstigs gebeurt." Uiteindelijk is het beter om genegenheid met je hond uit te wisselen door te directe contacten te vermijden en zijn kussen op het gezicht te beperken.

Heb jij deze gewoonte bij je trouwe viervoeter of weerhoud je hem ervan je in het gezicht te likken?

Advertisement