Als je uien koopt moet je oppassen dat er geen vlekken op zitten: dit zijn het

Janine image
door Janine

30 Juli 2023

Als je uien koopt moet je oppassen dat er geen vlekken op zitten: dit zijn het
Advertisement

Iedereen heeft minstens één ui in de koelkast, een voedingsmiddel dat vaak wordt gebruikt om verschillende gerechten op smaak te brengen. Soms zie je echter van die storende donkere vlekken onder de eerste laag: wat zijn het? Kun je ze dan nog eten of is het beter om ze weg te gooien? Laten we er samen achter komen.

via Epicurious

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Zoals we weten, is de ui een nogal "onaangenaam" voedingsmiddel in de keuken, als je hem moet snijden. Het is namelijk bekend dat het precies op dat moment "wraak neemt door ons aan het huilen te maken", als gevolg van een chemische reactie die onze traankanalen aantast.

Het is echter een zeer interessant ingrediënt in de keuken, gebruikt in een breed scala aan gerechten om een ​​smakelijke en onderscheidende smaak toe te voegen. Afgezien van het veelzijdige gebruik ervan, is er één aspect van uien dat veel mensen perplex doet staan.

Advertisement

Donkere vlekken op uien: wat zijn het?

Donkere vlekken op uien: wat zijn het?

Pixabay

Bij het kopen van uien moet je de best uitziende kiezen, synoniem voor hogere kwaliteit en houdbaarheid. Deze lijken stevig en met een compacte laag, terwijl het uiteinde van de stengel droog moet zijn, omdat anders het proces van uitdroging in gang kan zijn gezet.

Zowel bij aankoop als na een lange tijd in onze koelkast kunnen ze een verdachte eigenschap hebben. Het gaat om die dubieuze zwarte vlekjes die we soms onder de eerste laag van de schil kunnen vinden en die ons doen afvragen: "moet ik de ui weggooien of niet?”. Laten we proberen duidelijkheid te scheppen.

PapaJohns/Reddit

PapaJohns/Reddit

Allereerst moeten we je waarschijnlijke vermoedens bevestigen: het is schimmel, veroorzaakt door de aspergillus niger, die vrij veel voorkomt in de grond. Dit zou je echter niet moeten verontrusten, of je ertoe aanzetten om de uien onmiddellijk in de vuilnisbak te gooien. Om te begrijpen of je ze kunt eten, moet je eraan ruiken: de nog steeds goede producten hebben het typische aroma van uien, zij het sterk, maar als je een rotte, zwavelachtige of zure geur opmerkt, betekent dit dat ze niet langer eetbaar zijn en moeten worden weggegooid.

Als je echter zwarte vlekken opmerkt, maar de geur en textuur van de ui nog steeds goed lijken, wat moet je dan doen?

Beschimmelde uien: zijn ze eetbaar of niet?

Beschimmelde uien: zijn ze eetbaar of niet?

Pixabay

Voedingsproducten met schimmel is altijd af te raden, maar veel hangt af van het soort product. In het geval van de ui, wat een vast voedsel is, zijn de delen die niet zijn aangetast door de zwarte vlekken mogelijk eetbaar. Het enige wat je hoeft te doen is het onder water af te spoelen en de zwarte delen te verwijderen, zodat de witte en gezonde delen behouden blijven.

Dr. Hassan Gourama, hoogleraar voedingswetenschap aan de Penn State University, VS, legt uit: "Uien, die hard van structuur zijn, behoren tot de klasse van herstelbaar beschimmeld voedsel. Als het maar om een paar sporen gaat, kun je de beschimmelde lagen verwijderen en het daarna heel goed wassen."

In het geval dat de schimmel er poederachtig, groen of bruin uitziet, betekent dit dat hij de bol kan binnendringen, zelfs door de buitenkant te verwijderen, dus het verdient de voorkeur om hem in de vuilnisbak te gooien.

Heb je ooit deze zwarte vlekken op de schil gevonden en je afgevraagd wat je moest doen?

Advertisement