Is de kaaskorst eetbaar of niet? Experts geven eindelijk een antwoord

Janine image
door Janine

28 Augustus 2023

Is de kaaskorst eetbaar of niet? Experts geven eindelijk een antwoord
Advertisement

Velen waarderen de culinaire kwaliteiten van kaas en zijn verschillende variaties. Met een sterke en beslissende smaak rijst bij het op tafel zetten vaak de vraag: kan de korst ook gegeten worden of moet deze weggegooid worden? Laten we eens kijken wat het antwoord is.

via Academy of cheese

Advertisement

De kaaskorst, velen gooien het weg

De kaaskorst, velen gooien het weg

Pixabay

Liefhebbers van koken en lekker eten zijn zich goed bewust van de kwaliteiten van kaas, een smakelijk gerecht waar je in veel verschillende variaties van kunt genieten. Er zijn namelijk zowel verse als overjarige, met een harde of zachte consistentie. In alle gevallen wordt het op een beslissende en smakelijke manier in de mond gepresenteerd, afhankelijk van het type neigend naar zoet of zout.

Voor velen is het echter niet duidelijk of de korst ook eetbaar is of dat je deze beter kunt weggooien. Experts uit de sector hebben eindelijk alle twijfels hierover weggenomen.

Advertisement

Soorten korst: de verschillende variaties

Soorten korst: de verschillende variaties

Pixabay

Om kaas te produceren worden sommige melkderivaten verwerkt. Als het product gerijpt is, zoals bijvoorbeeld Parmezaanse kaas, is het externe deel heel anders dan de rest en bevordert het de reproductie van bacteriën die het behoud ervan garanderen. Deze harde laag kan van uiterlijk veranderen afhankelijk van de variëteit van het product: de bloemige korst wordt bijvoorbeeld zo genoemd vanwege zijn uiterlijk, vergelijkbaar met een voorjaarsveld vol bloemen, terwijl de matte korst bedekt lijkt te zijn met rijp.

Dan is er de korst gemaakt van synthetische was, voornamelijk bedekt met paraffine, en de gewassen korst, die tijdens het productieproces verschillende keren wordt behandeld en gespoeld om schimmels en bacteriën te verwijderen die zich tijdens het verplaatsen van het voedsel hebben opgehoopt, met behulp van zowel water als desinfecterende vloeistoffen zoals cognac.

Op dit punt is de vraag: zijn de korsten eetbaar?

Is de kaaskorst eetbaar of niet?

Is de kaaskorst eetbaar of niet?

Quora

Het antwoord kan per product verschillen. Sommige korsten kun je eten, terwijl andere absoluut vermeden moeten worden. Die van gorgonzola is bijvoorbeeld niet eetbaar en kan bij inname problemen met de gezondheid veroorzaken. Hetzelfde geldt voor de korsten bestaande uit paraffine, terwijl alle andere, zoals die van brie en camembert, die geen contra-indicaties hebben, zonder problemen kunnen worden geconsumeerd.

Om te begrijpen wat voor soort korst het is, hoef je alleen maar het productetiket te lezen en dienovereenkomstig te handelen. Als het eetbaar is, is het de moeite waard om ervan te genieten, omdat juist dit deel van de kaas bijzonder smakelijk is. Laten we eens kijken naar enkele ideeën over hoe je er het beste van kunt genieten.

Zo eet je de kaaskorst

Zo eet je de kaaskorst

Pixabay

Er zijn verschillende mogelijkheden in de keuken om van de korst te genieten: de favoriet van fijnproevers is om hem te grillen, om hem nog knapperiger en smakelijker te maken, maar je kunt hem ook in kleine stukjes snijden en gebruiken als smaakmaker voor voorgerechten of gerechten op basis van vlees. Ook hier kun je de korsten drogen in de oven of bakken in hete olie voor een heerlijk tussendoortje.

Een alternatief is ook om het te blenden en toe te voegen aan de zelfgemaakte saus, om als smaakmaker te gebruiken. Kortom, er zijn veel ideeën en je hoeft alleen maar degene te kiezen die je het meest aanspreekt: dit vaak weggegooide deel van kaas kan je smaakpapillen onverwachte geneugten bezorgen! Eet jij het gewoonlijk op of gooi je het liever weg?

Advertisement