Zijn groene bananen wel of niet slecht voor je gezondheid? Lees hier hoe het echt zit

door Skip

04 September 2023

Zijn groene bananen wel of niet slecht voor je gezondheid? Lees hier hoe het echt zit
Advertisement

Je zal het vast wel eens een keer hebben gehad een groene banaan te hebben geproefd. Deze kleur wijst erop dat het fruit nog niet helemaal rijp is en vroeg je je waarschijnlijk ook af of dit slecht voor je zou zijn. In dit artikel kom je erachter of dat ook echt zo is.

via Healthline

Advertisement

Groene bananen: wel of niet eten?

Groene bananen: wel of niet eten?

Pexels

Bananen behoren wereldwijd tot het meest gewaardeerde en geconsumeerde fruit en toch gebeurt het wel eens dat je bananen in handen hebt die nog niet helemaal rijp zijn. Hoewel wij dit fruit kennen in zijn doorgaans gele vorm kan het gebeuren dat je hem ook in groene kleurtonen aantreft. Z'n smaak is dan een beetje anders net als de stevigheid maar de vraag rijst:kan je hem gerust eten of kan je er maag- of darmklachten van krijgen?

Rijpe gele bananen zijn zoet van smaak en zacht vruchtvlees en groene of ietwat groene nog zuur en minder zacht zijn. Deze fase in het rijpingsproces brengt met zich mee dat dit stuk fruit in sommige opzichten een andere uitwerking heeft op het menselijk lichaam.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Maar eigenlijk zijn groene bananen eetbaar maar moet er dan wel rekening worden gehouden met enkele belangrijke zaken. Groene banananen bevatten minder suiker vergeleken met gele en dat maakt ze bijzonder geschikt voor mensen met diabetes. Maar dat is nog niet alles, want er zit ook een zekere hoeveelheid resistent zetmeel in, een soort vezel die goed is voor je darmen en je een vol gevoel geeft.

Net als gele bananen zijn groene bananen ook een prima bron voedingstoffen zoals kalium magnesium vitamine B6 vitamine C, essentiële stoffen voor het behoud van spieren hart en immuunsysteem. Nu de positieve kanten behandeld te hebben is het ook belangrijk de mogelijke redenen te onderzoeken waarom je geen groene banananen moet eten en wat er kan gebeuren als je erg veel eet van deze zure vrucht, kortom wat zijn de contra-indicaties?

Neveneffecten van deze zure vrucht

Neveneffecten van deze zure vrucht

Pexels

Het feit dat er minder suiker in zit maar wel meer zetmeel dan in gele bananen kan ertoe leiden dat het proces van de spijsvertering er zwaarder op wordt met buikklachten, een opgeblazen gevoel en een ongemakkelijk gevoel in de darmen tot gevolg. Bovendien zoals al eerder werd gezegd , smaken deze bananen heel anders dan het traditionele fruit dat wij kennen. Hij is minder zoet en neigt naar bitter en niet iedereen vindt dat lekker. Doordat ze zo hard zijn zijn ze ook niet geschikt om in de blender te doen en er gezonde smoothies mee te maken.

Met al deze dingen in het achterhoofd komt het antwoord op deze eerste vraag dus neer op wat je zelf wilt:je kan groene bananen eten of niet, het hangt ervan af wat je lekker vindt en nodig hebt. Maar let goed op en overdrijf niet, zorg dat de producten ergens vandaan komen waar men eerlijk is en lief voor de medemens.

Heb jij ooit groene bananen gegeten?

Advertisement