Op je matras hopen zich talloze mijten op, maar er is een manier om ze te verwijderen

Janine image
door Janine

28 Augustus 2023

Op je matras hopen zich talloze mijten op, maar er is een manier om ze te verwijderen
Advertisement

Na verloop van tijd, door de jaren heen, kunnen zich talloze mijten op de matras nestelen. Er is echter een remedie om ze te kunnen elimineren zonder een nieuwe te hoeven kopen: dit is waar het om gaat.

via The Spruce

Advertisement
Jeffrey M. Vinocu/Wikimedia commons

Jeffrey M. Vinocu/Wikimedia commons

Huishoudelijke klusjes zijn een essentiële routine in en rond het huis, maar niet alles kan elke dag grondig worden schoongemaakt. Wat bijvoorbeeld de slaapkamer betreft, is het onmisbaar om elk onderdeel grondig te kunnen ontsmetten: daar hoort ook de matras bij, die vaak grotendeels over het hoofd wordt gezien.

Als we voor ons bed zorgen, beperken we ons feitelijk tot het regelmatig vervangen van lakens en kussenslopen, maar we moeten ons ook wijden aan het verzorgen van de matras, minstens elke vier maanden. Dit is een nogal vermoeiende maar noodzakelijke taak: na verloop van tijd kan de hygiëne ervan ontbreken en ongewenste gasten aantrekken.

Advertisement

Mijten op de matras: hoe verdedig je jezelf?

Mijten op de matras: hoe verdedig je jezelf?

Agricultural Research Service/Wikimedia commons

De slaapkamer is de plek waar we slapen en deze moet altijd perfect schoon zijn om ons niet alleen voldoende rust, maar ook een gezonde omgeving te garanderen. Hoe kun je de aanwezigheid van mijten beperken in de periode tussen het ene onderhoud van de matras en het volgende?

Naast het verschonen van de lakens moeten ook de kussens periodiek gewassen worden. Wanneer de matras onbedekt blijft terwijl de kussenslopen worden vervangen, kunnen we niet met het blote oog alle mijten op het oppervlak zien. Bovendien zitten deze in de smalste spleten en voeden ze zich met organische resten en overtollige huid, en hun verspreiding kan huidirritatie veroorzaken, zoals dermatitis en roodheid. En als je de neiging hebt om vaak te niezen als je in bed ligt, is hun aanwezigheid waarschijnlijk de oorzaak. Hoe kun je probleem oplossen?

De methoden om het probleem op te lossen: zo doe je dat

De methoden om het probleem op te lossen: zo doe je dat

Pexels

Het eerste dat je ongetwijfeld moet doen, is een matrasbeschermer gebruiken, zonder er direct contact mee te maken en te voorkomen deze onbedekt te laten. Bovendien moet je bij het wassen van de lakens in de wasmachine kiezen voor hoge temperaturen, nooit onder de 60°C: op deze manier worden de mijten die op deze stoffen aanwezig zijn geëlimineerd, evenals ziektekiemen en bacteriën.

Zodra alles is ontsmet, maak je je bed op en kun je rustig slapen, beschermd tegen de mogelijke aanvallen van deze kleine wezens en tegen het risico dat je wakker wordt met vervelende rode puntjes op je huid. Hoe vaak maak jij je bed schoon?

Advertisement