Maak olie van vijgenbladen met dit aloude eigengemaakte recept

door Skip

04 September 2023

Maak olie van vijgenbladen met dit aloude eigengemaakte recept
Advertisement

Geuren en smaken kan je eigenlijk omschrijven als tijdmachines die je weer doen denken aan momenten die vroeger hebben plaatsgevonden. We hebben allemaal wel een gerecht, een lievelingsrecept, dat van een familielid is, bij een situatie hoort of een periode in je leven. Door het recept dat we hier hebben komen bij velen toch wel gedachtes op aan oma, mama of tante met goede culinaire vaardigheden. Vandaag gaan we het erover hebben hoe je zelf vijgenolie kan maken van vijgenbladen, en zo doe je dat thuis.

via Pane e Mortadella Official/Youtube

Hoe je vijgenolie gebruikt

Hoe je vijgenolie gebruikt

pixabay

Dit magische spul leent zich goed voor vele toepassingen, ook buiten de keuken. Het doet je huid wonderen als je de melkkleurige vloeistof, die uit de bladeren komt, onverdund gebruikt. Het lekkerst wat we natuurlijk allemaal kennen zijn natuurlijk de vruchten. Vijgen zijn zoet, goed voor de spijsvertering, rijk aan vitamines mineraalzouten en geven energie. Vandaag behandelen we hier vijgenolie, felgroen van kleur en prima om groente, pasta en visgerechten mee op smaak te brengen.

Advertisement

Zo maak je olie van vijgenbladenolie

Zo maak je olie van vijgenbladenolie

pixabay

Om vijgenbladenolie te maken heb je nodig:20 gram gewassen vijgenbladen al ontdaan van steeltjes en alle bladnerven, 150 ml extra vierge olijfolie. Dit zijn de stappen:

  • Zorgvuldig wassen van vijgenbladen, in grote stukjes opbreken, laten drogen
  • Olijfolie au bain-marie verwarmen tot 40 C°
  • Olie samen pureren met bladstukken tot een dik mengsel
  • Ongeveer halfuur laten rusten
  • Vloeistof filteren met fijnmazig vergiet of schone doek
  • Filterstap 3 keer herhalen waarbij je elke keer een schone doek gebruikt
  • Eindproduct overbrengen naar een steriele fles of pot
  • Maximaal drie dagen te bewaren in de koelkast

Vijgenbladolie is een prima smaakverrijker voor vele gerechten. Tot slot kan je er 's ochtends een koffielepel van nemen op lege maag. Dit zijn natuurlijk simpele suggesties en aanzetjes voor ideeën die je zelf verder kan uitwerken. Niets houdt je tegen om te experimenteren en andere manieren te vinden om de dingen die je graag eet, verder op te peppen.

Advertisement