Waarom rookt de oven zodra deze wordt aangezet? Dit moet je doen

Janine image
door Janine

18 September 2023

Waarom rookt de oven zodra deze wordt aangezet? Dit moet je doen
Advertisement

Het belangrijkste werkgebied in de keuken is ongetwijfeld het fornuis. In dit gebied gebeurt "de magie", waarbij veel gerechten, sauzen en andere dingen tegelijkertijd worden bereid. Voor degenen die van culinaire kunst houden, is echter elke hoek van deze ruimte essentieel, net als elk apparaat en accessoire.

De magnetron daargelaten, hebben we het hier over zijn meer traditionele voorouder. Een onvervangbaar apparaat voor het bereiden van vlees- en visgerechten en ook voor vele desserts. Als de oven echter rookt (en het is niet het voedsel dat aanbrandt), betekent dit dat er een probleem is. Vandaag zullen we het hebben over de belangrijkste redenen waarom dit kan gebeuren en wat je kunt doen om deze mogelijkheid te voorkomen.

Advertisement

Let op de temperatuur

Let op de temperatuur

pixabay

De oven rookt als er verkeerd wordt gekookt. Dit is de meest banale reden waarom je rook uit de oven kunt zien komen. In de meeste gevallen betekent dit dat de geprogrammeerde temperatuur te hoog is voor het soort voedsel. Dit is het meest voorkomende ongemak. Tegenwoordig biedt de televisie vrijwel 24 uur per dag kookprogramma's aan, met themakanalen die non-stop recepten tonen. We vergeten echter vaak dat de thuisapparatuur niet precies identiek is aan die van chefs op het kleine scherm. Men heeft het over statische en geventileerde ovens, met indicaties over de kooktijden, die echter soms niet overeenkomen met die van het huishoudelijke apparaat.

Advertisement

De oven rookt, maar het is niet het voedsel dat aanbrandt: dit is het

De oven rookt, maar het is niet het voedsel dat aanbrandt: dit is het

Nenad Stojkovic/Flickr

Een andere reden waarom je oven rookt, is een slechte of onvoldoende reiniging. Soms, vooral bij veelvuldig gebruik, hopen zich namelijk vuil, vet en andere voedselresten op.

Bij elk nieuw gebruik verbranden deze stoffen steeds opnieuw, waardoor ook een nare geur ontstaat. Het is daarom raadzaam om het apparaat regelmatig schoon te maken, waarbij je uiteraard zorgvuldig moet afspoelen en drogen.

Ook het schoonmaakmiddel zelf kan branden en roken. Als je onlangs je oven hebt schoongemaakt, kan de rook het gevolg zijn van te veel product dat op de wanden is achtergebleven, of van het verkeerde product.

Het verbranden van schoonmaakmiddelen betekent het verspreiden van chemische stoffen in de lucht: voor je gezondheid kun je dit beter vermijden. Daarom verdient het altijd de voorkeur om de oven op natuurlijke wijze schoon te maken (azijn, zuiveringszout en inzet). Het beschermen van je gezondheid door het vermijden van het inademen van chemische stoffen of het zien eindigen ervan in gekookt voedsel moet de prioriteit zijn.

Ten slotte kan het probleem in kwestie zelfs optreden als het apparaat gloednieuw is. Onderdelen en componenten zijn soms voorzien van stickers of lijm op plaatsen die niet altijd gemakkelijk te vinden zijn.

Wanneer de oven oververhit raakt, gebeurt het dat ze verbranden, waardoor er rook vrijkomt. Ten slotte, als het probleem ondanks alle noodzakelijke aandacht blijft bestaan, is het beter om hulp in te roepen.

Advertisement