Wallen onder de ogen: kan goed slapen ze laten verdwijnen?

Janine image
door Janine

01 Oktober 2023

Wallen onder de ogen: kan goed slapen ze laten verdwijnen?
Advertisement

Heb je vaak wallen onder je ogen, misschien 's morgens? Je afvragen wat de oorzaak is, is volkomen normaal en je denkt misschien dat het iets te maken heeft met je nachtrust en de kwaliteit ervan. In dit artikel gaan we in op het onderwerp en ontdekken we wat het antwoord is.

via ShensClinic

Advertisement

Wat zijn wallen onder de ogen?

Wat zijn wallen onder de ogen?

Pexels

Wallen onder de ogen zijn een veel voorkomend verschijnsel bij zowel vrouwen als mannen en danken hun naam aan hun uiterlijk: het zijn in feite zwellingen in het gebied rond de ogen, als twee kleine opstaande wallen die de blik vermoeid en zwaar doen lijken. Naast de lichte zwelling kan de huid ook een slappe consistentie krijgen en het visuele effect kan ervoor zorgen dat mensen met deze eigenschap zich ongemakkelijk voelen en het lelijk vinden. In de meeste gevallen vormen ze echter geen gezondheidsprobleem en hoeven ze geen reden tot ongerustheid te zijn als je ze opmerkt.

Het is in ieder geval nuttig om je af te vragen wat de oorsprong is en of deze zwellingen iets met nachtrust te maken hebben. Voldoende tijd slapen en een goede nachtrust hebben is vanuit veel gezichtspunten van fundamenteel belang: slechte rust kan inderdaad leiden tot concentratieproblemen, slechte energie en mentale helderheid en prikkelbaarheid, maar kan het echt invloed hebben op de vorming van wallen onder de ogen?

Advertisement

Verschil tussen wallen onder de ogen en donkere kringen

Verschil tussen wallen onder de ogen en donkere kringen

miskatonicbadwolf/Reddit

We hebben vaak de neiging wallen onder de ogen te verwarren met donkere kringen, maar dit zijn twee totaal verschillende oneffenheden. Hoewel ze gelijktijdig kunnen verschijnen en elkaar kunnen vergezellen, hebben donkere kringen een paarsachtige kleur, die een bijzonder vermoeide uitstraling aan het gezicht geven en, indien zeer geaccentueerd, de persoon er zwak of ziek uit kunnen laten zien. Dit kenmerk komt veel voor bij beide geslachten en kan verschillende oorzaken hebben, die in veel gevallen genetisch bepaald kunnen zijn: de donkere kringen zijn te wijten aan bloedvaten dicht bij het huidoppervlak, die in dit deel van het gezicht veel dunner zijn, en bij sommige mensen of omstandigheden bijzonder merkbaar worden.

Natuurlijke veroudering en dunner worden van de huid kunnen ervoor zorgen dat ze verschijnen, maar te veel tijd achter een monitor doorbrengen kan ook de bloedvaten donkerder maken en de vorming van donkere kringen bevorderen. Overmatige blootstelling aan de zon kan hetzelfde effect hebben, evenals vermoeidheid en vermoeide ogen. Stress verhoogt bovendien de productie van cortisol, wat er op zijn beurt toe kan leiden dat pigmentcellen overproductie gaan vertonen: het resultaat is een donkerder huid onder de ogen en meer geaccentueerde donkere kringen. Bovendien, als je niet genoeg water drinkt, heeft de dunne huid onder de ogen de neiging om aan het onderliggende bot te blijven plakken, waardoor een verzakking ontstaat waardoor de bloedvaten beter zichtbaar worden.

De belangrijkste oorzaken van wallen onder de ogen

De belangrijkste oorzaken van wallen onder de ogen

Pexels

Wallen onder de ogen kunnen echter ook andere oorzaken hebben dan donkere kringen: ook in dit geval kan de reden verband houden met het ouder worden, aangezien de huid rond de ogen zijn elasticiteit verliest en de neiging heeft samen te trekken met de spieren die de oogleden ondersteunen. Het vet dat betrokken is bij de ondersteuning van de ogen kan zich vervolgens naar de onderste oogleden verplaatsen, waardoor zwelling ontstaat. Andere redenen zijn:

 • Vochtretentie, vooral als we 's ochtends wakker worden of als we zout voedsel hebben genuttigd. Overmatige zoutconsumptie kan wallen onder de ogen veroorzaken.
 • Alcoholgebruik: alcoholische substanties hebben een uitdrogend effect op het lichaam en dit kan duidelijke gevolgen hebben voor de huid, waaronder zwelling.
 • Sigarettenrook: onder de vele schadelijke effecten van roken is er ook dit. Tijdens de rusturen, dus tijdens de uren zonder sigaretten, probeert het lichaam nicotine te elimineren, waardoor de slaap wordt verstoord en daardoor de ophoping van vloeistoffen onder de ogen wordt veroorzaakt.
 • Allergieën: Veel allergieën manifesteren zich via de ogen en veroorzaken zwelling en roodheid.
 • Irritatie: Als je de gewoonte hebt om in je ogen te wrijven, kan de huid onder je ogen geïrriteerd raken, wat resulteert in merkbare zwelling.
 • Tekort aan voedingsstoffen: onderzoek heeft aangetoond dat een onvoldoende hoeveelheid vitamine A in het lichaam het verschijnen van zowel wallen als donkere kringen kan bevorderen.

Kan een goede nachtrust de wallen onder je ogen echt doen verdwijnen?

Kan een goede nachtrust de wallen onder je ogen echt doen verdwijnen?

freepik

Hoeveel invloed heeft een goede rust op het verschijnen van wallen, maar ook op donkere kringen? Het antwoord hangt af van de oorzaak, maar het vasthouden van vocht is vaak te wijten aan een slechte slaapkwaliteit: als je andere uitlokkende factoren hebt uitgesloten of als je de gevolgen van deze oneffenheid wilt beperken, is vroeg naar bed gaan en zo lang slapen als nodig is op basis van je leeftijd absoluut aan te raden en effectief in de bestrijding ervan! Goede rust kan wallen en donkere kringen positief beïnvloeden, terwijl het heel weinig kan doen als de oorzaak genetisch is of om andere redenen.

Er zijn echter natuurlijke remedies om het gebied onder de ogen te laten slinken:

 • Komkommers: ze worden beschouwd als het beste huismiddeltje om wallen onder de ogen, maar ook donkere kringen en kleine rimpels te bestrijden. Leg er gewoon twee koude plakjes op en laat zo lang mogelijk inwerken.
 • Theezakjes en cafeïne: dit stimulerende middel kan een vaatvernauwend effect hebben wanneer het op het gebied wordt aangebracht, waardoor zowel de wallen als de donkere kleur onder de ogen worden verminderd. Bovendien heeft thee ook een verfrissende kracht. Het enige dat je hoeft te doen, is een infuus bereiden, laten afkoelen en het vervolgens ongeveer een half uur rond de oogcontouren aanbrengen.
 • Vitamine A: retinoïden, producten die vitamine A bevatten, zijn bijzonder geschikt om de aanmaak van collageen te bevorderen, wat een verslapte huid tegengaat en de aanmaak van melanine remt.
 • Brillen en bescherming tegen de zon: het beschermen van de dunne en gevoelige huid rond de ogen met een hoge factor en een geschikte zonnebril kan de vlek helpen elimineren.
 • Essentiële oliën: er zijn verschillende essentiële oliën die nuttig zijn tegen zwelling rond de ogen, waaronder lavendel, citroen en kamille. Slechts één druppel verdund in water is voldoende, door het mengsel aan te brengen en een nacht te laten inwerken.

Vergeet natuurlijk ook niet om minimaal acht uur per nacht te slapen! Heb jij last van wallen of donkere kringen? Heb je het kunnen oplossen?

Advertisement