Is melk goed voor je gezondheid of kun je het beter vermijden? Het definitieve antwoord volgens de wetenschap

Janine image
door Janine

01 Oktober 2023

Is melk goed voor je gezondheid of kun je het beter vermijden? Het definitieve antwoord volgens de wetenschap
Advertisement

Sommige mensen drinken graag dagelijks melk, terwijl anderen dit liever vermijden. Wat voor velen echter niet duidelijk is, is: is het consumeren ervan goed voor je of niet? Moet het aanwezig zijn in onze voeding of moeten we het elimineren? Dit is het antwoord van de wetenschap.

via Discover Magazine

Melk of geen melk: is het goed voor je of niet? Dit is een eeuwenoud debat met verschillende meningen en keuzes. Als sommigen dol zijn op deze voedingsstof en het blijven consumeren, zowel puur als als toevoeging aan koffie en cappuccino, hebben anderen het op een gegeven moment opgegeven en er nooit meer van gedronken.

Het is echter absoluut moeilijk om melk volledig uit je dieet te schrappen, omdat het in een ongelooflijke hoeveelheid recepten voorkomt, zowel zoete als hartige. Moeten, behalve mensen die lijden aan lactose-intolerantie en degenen die een veganistische eetstijl hebben aangenomen, melk blijven consumeren?

Advertisement

Melk en zijn voedingsstoffen

Melk en zijn voedingsstoffen

Pexels

Zoals we allemaal weten, wordt bij vrouwelijke zoogdieren melk gebruikt voor het voeden van hun kleintjes. Maar wat zijn de voedingsstoffen en componenten die nuttig zijn voor ontwikkeling en groei? De witte vloeistof die we in de supermarkt aantreffen, wordt gewoonlijk geproduceerd door koeien en bevat calcium, eiwitten, vitamine B12, vitamine D, riboflavine, selenium, kalium, fosfor en talrijke vetten, waaronder omega-3 maar ook linolzuur, een nuttige combinatie bij het verminderen van de risico op het ontwikkelen van hartziekten en diabetes.

Het is duidelijk dat het percentage vet varieert afhankelijk van de hoeveelheid melk en het dieet van het dier dat het heeft geproduceerd: bij grasgevoerde koeien zal de vloeistof een grotere dosis antioxidanten bevatten, zoals bètacaroteen en vitamine E., die cellen beschermen tegen schade door vrije radicalen en veroudering voorkomen.

Is melk goed of slecht? En vooral: is het onmisbaar?

Is melk goed of slecht? En vooral: is het onmisbaar?

Pexels

De wetenschap heeft echter al lang gedebatteerd over de kwestie naar het daadwerkelijke positieve effect van melk op ons lichaam, met tegenstrijdige resultaten. Ten slotte verzamelde een studie gepubliceerde gegevens uit talloze onderzoeken, maar de analyse "vond geen bewijs van een verband tussen melkconsumptie en fatale en niet-fatale coronaire hartziekten en fatale en niet-fatale beroerte", in tegenstelling tot studies die werden onderzocht.

Aan de andere kant raden veel voedingsrichtlijnen aan om melk te drinken om aan de dagelijkse behoefte van het voedsel dat het bevat te voldoen: in de VS bevelen nationale richtlijnen 732 ml melk per dag aan voor volwassenen, wat overeenkomt met ongeveer drie glazen. Waarschijnlijk is er geen universeel en extreem antwoord, maar is de consumptie van melk echt essentieel? Om deze vraag te beantwoorden moeten we een fundamentele vraag in overweging nemen: bevat melk componenten die onmogelijk uit andere voedselbronnen te verkrijgen zijn? Het antwoord is nee.

De hoofdsponsoring van dit product richt zich op de voordelen ervan voor de botten, inclusief de gezondheid va het gebit. Maar zoals Walter Willett, een endocrinoloog aan de Universiteit van Ludwig en Harvard, in een onderzoek opmerkt, melden populaties met de hoogste melkconsumptie de hoogste percentages heupfracturen: dit betekent zeker niet dat melk de schuldige is, maar het betekent ook niet dat deze drank het vermogen heeft om botten op zo'n geaccentueerde manier te behouden.

Het definitieve antwoord van de wetenschap over melk: moet je het drinken?

Het definitieve antwoord van de wetenschap over melk: moet je het drinken?

Pexels

Als we bovendien de hoge percentages lactose-intolerantie in ogenschouw nemen, die 65% van de wereldbevolking treft, is het gemakkelijk te begrijpen dat melk een voedingsmiddel is dat niet essentieel is voor de gezondheid en de overleving.

Een ander discussiepunt over melk dat niet over het hoofd mag worden gezien, is de hoeveelheid hormonen die het bevat, waarvan de effecten op het menselijk lichaam nog niet volledig zijn opgehelderd.

Concluderend zijn volgens deskundigen drie glazen melk per dag een overmatige hoeveelheid, maar als je geen lactose-intolerantie hebt, is de consumptie ervan niet af te raden. Het is echter zeker geen onmisbare voeding voor het volwassen menselijke lichaam, aangezien de voedingsstoffen ervan ook aanwezig zijn in andere gemakkelijk verkrijgbare producten en geldige voedselbronnen.

Hoeveel melk drink jij per dag?

Andere voedselbronnen van calcium naast melk

Andere belangrijke bronnen van calcium als alternatief voor melk zijn onder meer:

  •  Soja
  • Meel en verrijkte dranken
  • Groene bladgroenten, behalve spinazie, deze bevat enorme hoeveelheden die moeilijk verteerbaar zijn
  • Sinaasappelsap
  • Edamame en tofu
  • Ingeblikte zalm
  • Bonen en linzen
  • Rabarber
  • Vijgen

Welke van deze voedingsmiddelen eet jij het vaakst? Als je op zoek bent naar een alternatief voor melk, heb je zoals je ziet keuze genoeg!

Advertisement