Witte puntjes op de oogleden? Hier lees je wat het is en wat de oorzaken zijn

Janine image
door Janine

05 Oktober 2023

Witte puntjes op de oogleden? Hier lees je wat het is en wat de oorzaken zijn
Advertisement

Vrijwel iedereen is weleens op een ochtend wakker geworden met kleine witte puntjes op het ooglid. Maar wat zijn ze eigenlijk en moeten we ons zorgen maken? Laten we het samen uitzoeken.

Advertisement

Als je, nadat je je gezicht hebt aangeraakt of in de spiegel hebt gekeken, iets vreemds op je oog hebt opgemerkt, ben je mogelijk gealarmeerd en niet in staat te begrijpen wat het is. Het opmerken van kleine witte puntjes op de bovenste of onderste oogleden, of op de wimperlijn, komt vrij vaak voor. Het belangrijkste is om de aard ervan te begrijpen en de juiste manier om ze te behandelen. Als je hebt geprobeerd ze uit te knijpen, zul je je hebben gerealiseerd dat ze niets met acne te maken hebben: het heeft in feite geen zin om ze uit te knijpen om ze te verwijderen, net als het gebruik van producten gericht op dit soort onzuiverheden.

Maar wat zijn ze dan eigenlijk? Dit hangt sterk af van hun specifieke locatie, esthetische uiterlijk en zelfs de kleur, die allemaal kunnen verschillen, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Deze zichtbare puntjes op de oogleden kunnen verschillende oorsprongen en namen hebben, laten we er een paar bekijken.

Advertisement

1. Strontje

1. Strontje

pexels

Het strontje ziet eruit als een vaak ontstoken en pijnlijke, rode bult op het onderste of bovenste ooglid. De oorzaak is van bacteriële oorsprong en veroorzaakt een infectie van de talgklieren aan de basis van de wimperzakjes, of van de zogenaamde klieren van Zeis, die verantwoordelijk zijn voor de productie van de olieachtige substantie. Deze groei veroorzaakt een verhoogde gevoeligheid voor licht en de belangrijkste boosdoeners zijn meestal Staphylococcus aureus, bacteriën die al op onze huid voorkomen, maar infecties kunnen veroorzaken wanneer ze via een follikel of een klein wondje op het ooglid de oogklieren infiltreren.

Hun uiterlijk veroorzaakt pijn en ongemak, maar is meestal niet gevaarlijk en de infectie duurt ongeveer een tot twee weken. Om dit proces te bevorderen, moet je de bult niet aanraken en niet proberen erin te knijpen, maar een warm washandje rechtstreeks op het aangetaste gebied aanbrengen om te helpen het strontje af te voeren. In sommige gevallen is het gebruik van antibiotica of andere soorten medische interventies vereist als de pijn en zwelling buitensporig zijn en het probleem aanhoudt.

2. Xanthelasma

Xanthelasma is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door de vorming van kleine geelachtige of witachtige zwellingen op de huid rond de ogen, vooral op de bovenste of onderste oogleden. Deze zwellingen zijn het resultaat van de ophoping van vetafzettingen, bekend als xanthomen, in de huidcellen. Het gaat met name om een ​​ophoping van cholesterol die veel voorkomt na de leeftijd van 40 jaar, maar ook jongeren kan treffen. Het heeft op geen enkele manier invloed op het gezichtsvermogen en is niet pijnlijk, maar het kan een indicator zijn van onderliggende gezondheidsproblemen, zoals hyperlipidemie of een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

De behandeling kan bestaan ​​uit chirurgische verwijdering van de zwellingen, vooral als deze aanzienlijke cosmetische problemen veroorzaken, en het beheersen van onderliggende aandoeningen, zoals hyperlipidemie, door middel van veranderingen in het dieet, lichaamsbeweging en, indien nodig, medicijnen die door een arts zijn voorgeschreven.

3. Gerstekorrel

3. Gerstekorrel

freepik.com

De gerstekorrel veroorzaakt een zwelling of bultje van het ooglid en kan zich zowel aan de boven- als onderkant bevinden. De oorzaak is te wijten aan een ontsteking van de talgklieren van Meibom, die de olie produceren die nodig is om de traanfilm te smeren en het oogoppervlak vochtig te houden. Wanneer een van deze klieren verstopt of volledig gesloten raakt, kan de olie niet stromen en ontstaat er een opeenhoping van afscheidingen, wat leidt tot de bult. Dit kan verschillende afmetingen hebben en pijn, roodheid, gevoeligheid en tranen veroorzaken. Het wordt vaak verward met een strontje, omdat ze op een vergelijkbare manier voorkomen, ook al is de oorzaak anders. De behandeling omvat het drukken van een warm kompres op het oog om de afvoer van opgehoopte afscheiding te herstellen, een massage van het ooglid door een medische professional, of de toediening van antibiotica. In sommige gevallen kan chirurgische verwijdering noodzakelijk zijn als andere methoden niet effectief zijn.

4. Milium

4. Milium

Silver442n/Wikimedia commons

Milia, enkelvoud "milium", zijn minuscule epidermale cysten die verschijnen als witte of geelachtige uitsteeksels, vergelijkbaar met kleine korrels. Hun vorming is te wijten aan het feit dat keratine, een huideiwit, vast komt te zitten in de poriën of haarzakjes. Ze veroorzaken geen pijn of ongemak, maar kunnen wel esthetisch ongemak veroorzaken. Bovendien kunnen secundaire milia optreden na laserbehandelingen of huidlaesies.

In veel gevallen hebben ze de neiging om na verloop van tijd vanzelf te verdwijnen, maar veel mensen kiezen ervoor om contact op te nemen met een dermatoloog om ze te verwijderen uit puur esthetische doeleinden.

Advertisement

Natuurlijke remedies tegen witte puntjes op de oogleden: wat kun je doen?

Natuurlijke remedies tegen witte puntjes op de oogleden: wat kun je doen?

Krissypoop/Reddit

Als je een zwelling op de oogleden opmerkt, kun je proberen in te grijpen met de volgende natuurlijke remedies:

  • Warme kompressen: week een washandje in warm, maar niet te heet water en breng deze gedurende 10-15 minuten zachtjes aan op het gebied, meerdere keren per dag herhalend. Dit helpt de bloedtoevoer naar het ontstoken gebied te vergroten en bevordert de drainage.
  • Tea tree olie: het heeft antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen. Je kunt een druppeltje verdunnen in een theelepel kokosolie of olijfolie en dit voorzichtig met een watje op de aangetaste plek aanbrengen. Zorg ervoor dat de olie niet in je ogen komt.
  • Kamille: maak een kopje kamillethee, laat het iets afkoelen en gebruik een watje om de warme thee als kompres aan te brengen. Kamille heeft ontstekingsremmende en verzachtende eigenschappen.
  • Appelazijn: meng een deel appelazijn met twee delen water. Gebruik een watje gedrenkt in de oplossing om het gebied twee keer per dag voorzichtig schoon te maken om de infectie te bestrijden.
  • Aardappelen: breng dunne plakjes koude aardappelen aan op de zwelling gedurende 10-15 minuten. Dit kan zwelling en pijn helpen verminderen.
  • Aloë vera: pure aloë vera-gel heeft verzachtende eigenschappen en kan voorzichtig op het ontstoken gedeelte worden aangebracht om irritatie te verminderen.
  • Hydratatie: door je lichaam goed gehydrateerd te houden, ondersteun je je immuunsysteem. Drink de hele dag voldoende water.
  • Voeding die rijk is aan antioxidanten: een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan fruit en groenten kan de algehele gezondheid en de immuunrespons van het lichaam helpen ondersteunen.
  • Vermijd make-up: breng geen make-up aan op je ogen, omdat dit het gebied verder kan irriteren.
  • Schone handen: zorg ervoor dat je je handen regelmatig wast en vermijd dat je je ogen aanraakt of wrijft met vieze handen om verergering van de infectie te voorkomen.
  • Zachte massage: na het aanbrengen van het warme kompres kun je het gebied rond de zwelling zachtjes masseren om de drainage te bevorderen in geval van een gerstekorrel en strontje.
  • Vitamine A: sommige onderzoeken suggereren dat vitamine A een rol kan spelen bij de gezondheid van de oogleden. Zorg ervoor dat je uitgebalanceerde dieet voedingsmiddelen bevat die ze hebben, zoals wortels, spinazie en zoete aardappelen.

Als deze huismiddeltjes het probleem niet oplossen, of als het probleem regelmatig terugkeert, raadpleeg dan een oogarts of dermatoloog. Vergeet niet dat preventie cruciaal is: het handhaven van een goede hygiëne en het aannemen van gewoonten voor de huidverzorging kunnen bijdragen aan de gezondheid van de oogleden. Heb jij ooit soortgelijke problemen gehad?

Advertisement