Kramp in je benen? Hier zijn de mogelijke oorzaken en hoe je hiermee kunt leren omgaan

Janine image
door Janine

06 Oktober 2023

Kramp in je benen? Hier zijn de mogelijke oorzaken en hoe je hiermee kunt leren omgaan
Advertisement

Krampen in de benen kunnen plotseling optreden en erg vervelend zijn, vooral als ze frequent voorkomen en op bepaalde tijdstippen van de dag of de nacht. Maar waar zijn ze het gevolg van en hoe moet je ermee omgaan? In dit artikel zullen we proberen hier een antwoord op te geven.

Wat zijn krampen in de benen?

Wat zijn krampen in de benen?

Freepik

Krampen in de benen manifesteren zich meestal met plotselinge, onvrijwillige en pijnlijke samentrekkingen van een beenspier, die tot de dij, de kuit of de voet kan behoren. Deze episodes komen niet alleen voor als we wakker zijn, misschien na een verkeerde beweging, maar ook tijdens de nacht, waardoor de slaap wordt onderbroken en daardoor de kwaliteit ervan beïnvloedt. De duur kan variëren, variërend van enkele seconden tot verschillende minuten, waarbij het ongemak bijzonder intens kan zijn.

De meest getroffen spiergroepen zijn de biceps femoris en de quadriceps, het achterste en voorste deel van de dij, en de kuitspier, het onderste deel van de kuit. In de daaropvolgende uren en tot de volgende dag kan de spier nog steeds pijnlijk aanvoelen: het strekken en ontspannen ervan, evenals het masseren ervan, kan wat verlichting geven. Het is echter belangrijk om de onderliggende oorzaken te begrijpen en dienovereenkomstig te handelen, met uitzondering van pathologieën die mogelijk een specifieke behandeling vereisen.

Advertisement

Krampen in de benen: dit zijn de mogelijke oorzaken

Krampen in de benen: dit zijn de mogelijke oorzaken

Pexels

De oorzaken van krampen in de benen zijn niet altijd gemakkelijk te identificeren en in de meeste gevallen zijn degenen die erdoor getroffen worden niet in staat de oorzaak ervan te begrijpen. De belangrijkste redenen kunnen echter zijn:

 • Spiervermoeidheid: volgens onderzoek heeft 60% van de volwassenen last van nachtelijke krampen in de benen; een van de oorzaken houdt verband met zenuwstoornissen en de daaruit voortvloeiende spiervermoeidheid. Slapen door de voet te strekken en een verkorte kuit kan deze aandoening veroorzaken. Opgerold liggen zou de kuitspieren daarentegen helpen ontspannen.
 • Lichamelijke oefening: sportactiviteiten brengen onvermijdelijk het gebruik en de inspanning van de spieren gedurende een bepaalde periode met zich mee. Volgens een onderzoek kan dit leiden tot het optreden van krampen tijdens of na het sporten, vooral als je niet getraind bent en als je niet de rekoefeningen doet die nodig zijn voor spierverlenging.
 • Uitdroging: sommige wetenschappers zijn van mening dat uitdroging en een verstoord elektrolytenevenwicht krampen in de benen veroorzaken. Trainingen met hoge intensiteit bij zeer warm weer worden bijvoorbeeld vaak gevolgd door krampen, maar onderzoek heeft dit bewijs niet bevestigd, omdat atleten die bij koude temperaturen trainen ook krampen in de benen melden.

Oudere volwassenen zijn echter gevoeliger voor krampen in de benen als gevolg van spierverlies, dat begint rond de leeftijd van 40 en 50 jaar. In feite ervaart slechts 7% van de kinderen deze aandoening. Dit proces is sneller en meer geaccentueerd bij degenen die geen fysieke activiteit beoefenen, waardoor het risico op krampen toeneemt.

Met krampen in benen leren omgaan en voorkomen: enkele nuttige oefeningen

Met krampen in benen leren omgaan en voorkomen: enkele nuttige oefeningen

Pexels

Als er geen onderliggende aandoening of oorzaak is voor het ontstaan ​​van krampen in de benen, zullen deze hoogstwaarschijnlijk verdwijnen zonder dat enige behandeling nodig is. Je kunt ze in ieder geval proberen te beperken door deze maatregelen te nemen en de volgende oefeningen te proberen:

 • Ga op de grond liggen en strek de benen naar voren en trek je tenen ongeveer dertig seconden naar je knie: hierdoor wordt je kuitspier gestrekt.
 • Buig vanuit een staande positie je knie, breng je voet ter hoogte van je bil, pak je enkel vast met je hand, wacht dertig seconden en herhaal met de andere voet.
 • Ga voor de muur staan, op ongeveer een meter afstand. Leun naar voren met je armen tegen de muur en houd je hielen stevig op de grond. Houd deze positie tien seconden vast en herhaal dan vijf of zes keer.

Om te voorkomen dat krampen ontstaan, kun je ook het volgende proberen:

 • Leg je voeten wat hoger als je slaapt, met behulp van een steun zoals een kussen
 • Kies geschikte schoenen, vooral als je specifieke voetproblemen hebt
 • Doe aan lichaamsbeweging door de intensiteit geleidelijk te verhogen, zonder de warming-up en stretching te vergeten.

Wat te doen als je krampen in de benen hebt

Wat moet je doen als je kramp in de benen krijgt?

 •  Stop de oefening of beweging die het heeft veroorzaakt
 • Loop op je tenen om het te verlichten
 • Strek en masseer het gebied totdat de pijn verdwijnt
 • Breng iets warms aan op de gespannen spier en een koud kompres terwijl deze nog pijnlijk is
 • Drink veel water met weinig suiker om de elektrolyten aan te vullen.

Houd er rekening mee dat er in sommige gevallen een onderliggende oorzaak kan zijn die medische evaluatie vereist. Als de episoden frequent of zeer pijnlijk zijn, is het raadzaam een ​​arts te raadplegen. Heb jij vaak last van spierkrampen in je benen?

Advertisement