Wat is hikken precies en hoe kun je er vanaf komen? Oorzaken en oplossingen voor dit wijdverbreide ongemak

Janine image
door Janine

14 Oktober 2023

Wat is hikken precies en hoe kun je er vanaf komen? Oorzaken en oplossingen voor dit wijdverbreide ongemak
Advertisement

De hik kan een eenvoudig ongemak zijn of een waarschuwingssignaal voor ernstigere gezondheidsproblemen. In de regel is dit een hinder die al sinds de prenatale fase aanwezig is en met enkele praktische middelen verholpen kan worden. In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om een ​​arts te raadplegen en de oorzaak op te sporen die dit heeft veroorzaakt. Laten we eens kijken wat hik precies is en wat de oorzaak ervan is, evenals enkele van de meest effectieve oplossingen.

Wat betekent hikken precies?

Wat betekent hikken precies?

Jason Wadsworth/Flickr

We hebben allemaal minstens één keer in ons leven last gehad van de hik. Het is een onvrijwillige en herhaalde samentrekking van het middenrif, de spier die de ribbenkast van de buik scheidt en ons helpt ademen. Elke samentrekking van het middenrif veroorzaakt een sluiting van de stembanden en de karakteristieke klank die met elke hik gepaard gaat.

Meestal is de hik een goedaardig symptoom dat wordt veroorzaakt door externe factoren en dat binnen een paar minuten verdwijnt. Natuurlijk zijn er ook gevallen van chronische en aanhoudende hik, maar in de meeste gevallen zal het mogelijk zijn om dit vrij eenvoudig op te lossen. Dit betekent dat je eerst moet begrijpen wat de oorzaken van de hik zijn en of er bepaalde risicofactoren zijn.

Advertisement

Waarom moeten we hikken?

Waarom moeten we hikken?

Pixabay

Er zijn twee hoofdtypen hik. Het veel voorkomende hikken, dat we allemaal hebben meegemaakt, duurt een paar minuten of een paar uur, terwijl aanhoudend hikken niet binnen 48 uur verdwijnt. In het eerste geval kunnen de redenen voor onvrijwillige samentrekking van het middenrif zijn:

• koolzuurhoudende dranken drinken, te snel drinken of overmatige hoeveelheden alcoholische dranken drinken;

• te snel te veel eten;

• het kauwen van snoep en kauwgom in grote hoeveelheden;

• plotselinge temperatuurschommelingen ervaren;

• stressvolle situaties of toestanden van psychologische verandering;

• blootstelling aan vluchtige irriterende stoffen of sigarettenrook.

De hik wordt veroorzaakt door irritatie van de middenrifzenuw, die de verwijding van het middenrif reguleert. Bovendien draagt ​​een nerveuze aanleg waarbij de hersengebieden betrokken zijn die de ademhaling reguleren, ook bij aan de hik.

Hikken tijdens de zwangerschap, bij pasgeborenen en kinderen

Hikken tijdens de zwangerschap, bij pasgeborenen en kinderen

Pexels

Bij zwangere vrouwen kan een verhoogd risico op de hik worden opgemerkt. Dit zijn de gevolgen van snelle ademhaling, maagklachten, angst en veranderingen in eetgewoonten. Zwangerschap veroorzaakt niet direct de hik, maar kan zeker bijdragen aan een grotere frequentie van het fenomeen. Bovendien komen er ook gevallen van de hik voor bij de foetus, tijdens het tweede en derde trimester, en bij pasgeborenen, vooral als ze te snel drinken. De hik treft ook oudere kinderen: de oorzaken zijn dezelfde die we al hebben gezien, namelijk de snelle consumptie van voedsel en koolzuurhoudende dranken.

Hoe kom je van de hik af?

Hoe kom je van de hik af?

Pexels

Als de hik wordt veroorzaakt door irritatie van de middenrifzenuw, is het essentieel om het middenrif te ontspannen om dit te stoppen. Alle remedies om de hik te laten stoppen, dienen daarom om de samentrekking van de spier te stoppen. Deze zijn:

• schrikken, waardoor we ineens inademen en het middenrif samentrekken;

• water drinken met kleine slokjes, omdat het de luchtwegen afleidt;

• het middenrif masseren, in een poging de spier te ontspannen;

• je adem minimaal 30 seconden vasthouden, wat leidt tot ontspanning van het middenrif tijdens het uitademen;

• proberen jezelf af te leiden, zodat je hersenen zich niet concentreren op de contracties die de hik veroorzaken;

• op je rug liggen, til je benen op en druk je handen op de grond, een oefening waarbij het middenrif kan ontspannen in combinatie met een langzame, rustige ademhaling.

Uiteraard hebben we het in al deze gevallen over het laten verdwijnen van de veelvoorkomende hik. Als de hik echter aanhoudt, wordt het essentieel om je arts te raadplegen om de oorzaken te achterhalen en een effectieve oplossing te vinden.

Advertisement