Waarom hebben sommige mensen sproeten en anderen niet?

Janine image
door Janine

16 Oktober 2023

Waarom hebben sommige mensen sproeten en anderen niet?
Advertisement

Sommige mensen hebben, in tegenstelling tot anderen, iets bijzonders op het gezicht: sproeten, kleine vlekjes die donkerder zijn dan de natuurlijke huidskleur en die vanaf de geboorte aanwezig kunnen zijn of later kunnen verschijnen. In dit artikel zullen we proberen te begrijpen waarom niet iedereen ze heeft en waar ze aan te wijten zijn.

Advertisement

Sproeten: wat zijn het?

Sproeten: wat zijn het?

Pixabay

Sproeten zijn een zeer fascinerend kenmerk van het gezicht, wat niet alle mensen hebben. Misschien heb je tijdens je jeugd kinderen bewonderd die ze hadden, vond je ze interessant en misschien was je er zelfs een beetje jaloers op. Op dezelfde manier willen sommigen die ze bezitten ze niet hebben en beschouwen ze ze als een vorm van esthetisch ongemak. Of je ze nu mooi vindt of niet, sproeten zijn een uniek kenmerk en velen vinden ze een onderscheidend teken dat een meerwaarde geeft. Ze kunnen het gezicht veel originaliteit geven en velen beschouwen ze als een waar symbool van schoonheid. Degenen die ze hebben, moeten ze als een integraal onderdeel van hun identiteit en als een pluspunt beschouwen, juist omdat niet iedereen ze heeft.

Maar wat zijn het eigenlijk? Het zijn bruine pigmentvlekken die onder het huidoppervlak liggen en waarvan de medische naam “sproeten” is. Deze bijzonderheid is in de meeste gevallen onschadelijk en beperkt zich niet tot het gezicht, maar kan ook op het lichaam voorkomen. Waar ze het meest voorkomen zijn echter de gebieden die het meest aan de zon worden blootgesteld, zoals het gezicht en de handen. Hoe worden ze gevormd en waarom?

Advertisement

Hoe ontstaan ​​sproeten? Dit is waarom sommige mensen ze hebben

Hoe ontstaan ​​sproeten? Dit is waarom sommige mensen ze hebben

Freepik

Sproeten zijn onderverdeeld in twee categorieën:

Eén betreft epheliden, het meest voorkomende type en dat we allemaal associëren met klassieke sproeten. Ze zijn genetisch van aard en verschijnen tijdens de kindertijd, rond het 2e of 3e jaar, in veel gevallen na blootstelling aan de zon. De meest getroffen gebieden zijn het gezicht, de nek, de borst en de armen en ze kunnen rood, lichtbruin of donkerbruin zijn. Ze hebben onregelmatige, slecht gedefinieerde randen en kunnen in de winter vervagen en met de jaren verdwijnen, meestal na de leeftijd van twintig jaar.

Zomersproeten daarentegen ontwikkelen zich op volwassen leeftijd en zijn microlaesies van de huid als gevolg van blootstelling aan de zon en veroudering. In feite worden ze ook wel “ouderdomsvlekken” genoemd en verschijnen ze rond de leeftijd van 50 jaar in gebieden zoals het gezicht, de handen, de borst, de onderarmen, de schenen en de rug. Dit type, waarvan de kleur kan variëren van geel tot donkerbruin, heeft niet de neiging om na verloop van tijd te verdwijnen, maar heeft in tegenstelling tot sproeten duidelijke randen.

Hoewel ze misschien erg op elkaar lijken, is de ontwikkeling dus totaal anders. De mensen die het meest waarschijnlijk sproeten hebben, zijn mensen met lichte kleuren, zowel qua huidtype als haartint, meestal blond of rood. Mensen met een donkerdere huid zijn echter niet vrijgesteld en kunnen bruinere krijgen. Hoe dan ook, sproeten worden gevormd door een overmatige productie van melanine, die direct verantwoordelijk is voor onze pigmentatie, oftewel de kleur van onze huid en haar. De stimulatie van UV-stralen waaraan we worden blootgesteld tijdens de groei en de daaropvolgende levensfasen heeft ook invloed op, draagt ​​bij aan en veroorzaakt sproeten. Hun uiterlijk is daarom te danken aan zowel de natuurlijke omgeving als de genetica.

Wat bepaalt het uiterlijk van sproeten: de studie

Wat bepaalt het uiterlijk van sproeten: de studie

Pixabay

Uit een onderzoek onder 523 Franse vrouwen van rond de 50 jaar bleek dat er twee factoren verantwoordelijk zijn voor het ontstaan ​​van sproeten: frequente zonnebrand en het MC13-gen, dat de aanmaak van melanine reguleert, maar dat niet bij alle mensen op dezelfde manier werkt.

Er zijn twee soorten melanine:

Feomelanine: mensen die deze in grotere hoeveelheden produceren, hebben geen bescherming tegen UV-stralen en hebben meestal rood of blond haar, sproeten en een zeer bleke huid.

Eumelanine: degenen die meer eumelanine hebben, zijn beter beschermd tegen ultraviolette stralen en hebben donker, bruin of zwart haar, een minder bleke huid en bruinen gemakkelijker.

Het onderzoek benadrukte ook de elementen die het uiterlijk van zonnesproeten beïnvloeden:

  • Blootstelling aan de zon en vermogen om te bruinen
  • Al eerder sproeten
  • Donkere huid
  • Hormonale behandelingen, waaronder anticonceptiepillen

De vorming van sproeten voorkomen: is dat mogelijk?

De vorming van sproeten voorkomen: is dat mogelijk?

Pexels

Om de vorming van nieuwe sproeten te voorkomen, kun je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen:

  • Gebruik zelfs in de winter een waterbestendige zonnebrandcrème met een hoge factor, die je minimaal twintig minuten vóór blootstelling aanbrengt.
  • Probeer tijdens de warmste uren van de dag in de schaduw te blijven en direct zonlicht te vermijden.
  • Gebruik petjes en zonnebrillen met een klep om je gezicht buiten te beschermen tegen blootstelling.
  • Er zijn producten op basis van retinoïnezuur of 8% alfahydroxyzuren die je als peeling kunt gebruiken om sproeten te verminderen, maar doe eerst een test voordat je deze aanbrengt, omdat je huid bijzonder gevoelig kan zijn. Om ze volledig te elimineren, zijn er lasertherapieën of gerichte dermatologische behandelingen.

Als je een verandering in je sproeten opmerkt, als deze pijnlijk zijn of als je gekartelde randen opmerkt, met een diameter groter dan 6 millimeter, die verdikt zijn of van kleur zijn veranderd, is het raadzaam om je arts te raadplegen. Heb je ooit sproeten gehad? Wat vind je van dit esthetische kenmerk?

Advertisement