Verkoudheid en griep: waarom we volgens de wetenschap zieker worden als het koud is

Janine image
door Janine

18 Oktober 2023

Verkoudheid en griep: waarom we volgens de wetenschap zieker worden als het koud is

Wanneer je wordt geconfronteerd met seizoensziekten zoals verkoudheid of griep, zijn er meestal twee posities. De eerste is dat de kou ertoe bijdraagt ​​dat we ons ziek voelen, terwijl de tweede stelt dat ziekten vaker voorkomen omdat we in de wintermaanden meer tijd binnenshuis doorbrengen. Een recente studie heeft een biologisch mechanisme ontdekt dat verklaart waarom de kou ons kwetsbaarder maakt voor infecties.

Het belang van onze neus, een natuurlijke barrière

Het belang van onze neus, een natuurlijke barrière

Pxhere

Onze neus is de eerste barrière tussen de buitenwereld en ons lichaam en vormt een van de belangrijkste toegangspunten voor ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën. Deze micro-organismen worden ingeademd of overgebracht van de handen naar de neusgaten en dringen ons lichaam binnen en veroorzaken ziekten zoals verkoudheid en griep. Om ons te beschermen is er het neusslijmvlies, een complex mechanisme dat de binnenkomende lucht verwarmt, vochtiger maakt en zuivert.

Hoe het slijmvlies werkt was echter niet helemaal duidelijk, althans tot een onderzoek uit 2022 waaruit bleek hoe onze neus de immuunrespons activeert. Volgens onderzoekers laat het neusslijmvlies blaasjes los die bacteriën en virussen omringen en aanvallen, waardoor hun penetratie in ons lichaam wordt voorkomen. Maar wat gebeurt er als het koud is?

Waarom worden we ziek als het koud is?

Waarom worden we ziek als het koud is?

Pexels

Tijdens de studie stelden de onderzoekers vrijwilligers bloot aan temperaturen die typisch zijn voor warme maanden, en vervolgens aan veel lagere temperaturen. De temperatuurveranderingen leidden tot een significante vermindering van de hoeveelheid extracellulaire blaasjes, of EV's, geproduceerd door neuscellen. Kortom, we worden eerder ziek als het koud is, omdat onze neus minder effectief reageert op bedreigingen van buitenaf. De verminderde immuunrespons van de neus draagt ​​daarom bij aan de kwetsbaarheid die we hebben voor verkoudheid en griep tijdens de wintermaanden. Of in ieder geval als het buiten kouder is.

Ziek worden als het koud is: de andere redenen

Ziek worden als het koud is: de andere redenen

Pexels

Hoewel onderzoek een nieuw inzicht heeft onthuld in de manier waarop koud weer onze immuunrespons kan verzwakken, is dit niet de enige risicofactor. Je wordt veel vaker ziek als het buiten koud is, mede door:

• verminderde fysieke activiteit, waardoor de bloedcirculatie en de zuurstoftoevoer naar de weefsels afnemen;

• onvoldoende hydratatie, wat leidt tot een minder effectief immuunsysteem;

• stress, wat bijdraagt ​​aan de verzwakking van het immuunsysteem.

Dit is ook de belangrijkste reden waarom we vaak ziek worden als het koud is. We brengen veel meer tijd door in gesloten ruimtes, wat de verspreiding van virussen en bacteriën bevordert.

De kans op ziek worden verkleinen als het koud is: enkele tips

De kans op ziek worden verkleinen als het koud is: enkele tips

https://www.pexels.com/it-it/foto/donna-laptop-cucina-fitness-6767986/

Virussen en bacteriën die verkoudheid en griep veroorzaken, worden van persoon op persoon overgedragen als het koud is of, in het algemeen, tijdens de koude maanden van het jaar. We hebben gezien hoe de immuunrespons van onze neus minder effectief is, samen met andere oorzaken die het fenomeen beïnvloeden. Er zijn echter enkele goede praktijken die het risico op ziekte kunnen verminderen:

• blijf actief om het immuunsysteem te versterken;

• drink voldoende;

• probeer stress te beheersen.

De laatste tip is uiteraard om je handen regelmatig te wassen, een praktijk die helpt virussen en bacteriën van de huid te verwijderen. En helpt dus ook de kans op besmetting als het koud is te verkleinen.