Waarom zitten er zwarte stippen op de voorruit van de auto? Er is een goede reden voor

Janine image
door Janine

08 November 2023

Waarom zitten er zwarte stippen op de voorruit van de auto? Er is een goede reden voor
Advertisement

Veel mensen letten er misschien niet op, maar de mysterieuze zwarte stippen op de voorruit van een auto hebben een heel specifieke functie, die veel verder gaat dan het esthetische aspect. In dit artikel gaan we bekijken waarom de voorruit deze zwarte stippen heeft en hoe deze een cruciale rol spelen bij het verbeteren van de veiligheid tijdens het rijden.

Advertisement

Toen de voorruit nog geen zwarte stippen had

Toen de voorruit nog geen zwarte stippen had

Pexels

Om de rol van zwarte stippen op de voorruit beter te begrijpen, is het noodzakelijk om een ​​stap terug in de tijd te zetten, naar het begin van de geschiedenis van auto’s. Tussen het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw hadden auto's, als ze die hadden, eenvoudige glasplaten als voorruit. Bij ongevallen was de kans op gevaar extra groot. In 1919 introduceert Henry Ford een voor die tijd zeer innovatieve oplossing. Ford vervangt traditioneel glas door een gelaagde voorruit, gemaakt van twee lagen glas met daartussen een laag thermoplastisch materiaal. Deze innovatie legde de basis voor de moderne voorruiten van vandaag, veel veiliger dan in het verleden, maar conceptueel vergelijkbaar met de door Ford geïntroduceerde voorruiten.

Advertisement

Waarom zitten er zwarte stippen op de voorruit van auto's?

Waarom zitten er zwarte stippen op de voorruit van auto's?

Freepik

Maar waarom zitten er zwarte stippen op de voorruit van auto's? Als je goed kijkt, bevinden de stippen zich op het bovenste gedeelte van de voorruit en de achterruit. Het lijken misschien eenvoudige decoraties, maar ze vervullen een cruciale taak. Hun rol is om de warmte die op de voorruit terechtkomt te verdelen en zo te voorkomen dat het glas vervormt. De zwarte stippen zijn strategisch geplaatst en zorgen ervoor dat een geleidelijke overgang wordt gecreëerd van het donkere kader van de voorruit naar het midden van het glas, waardoor plotselinge temperatuurschommelingen worden vermeden. Maar dat is nog niet alles, want ze dienen ook om:

  • het ontdooien van het glas tijdens winterdagen vergemakkelijken;
  • een soort zonnefilter te maken, vooral in het geval van de stippen bij de achteruitkijkspiegel, om te voorkomen dat het zonlicht ons verblindt;
  • het urethaanafdichtmiddel te beschermen, dat de voorruit met de rest van de auto verbindt, omdat temperatuurveranderingen het risico kunnen vergroten dat het loskomt.

In de praktijk fungeren de zwarte stippen op de voorruit als een hitteschild dat, geleidelijk verdeeld, plotselinge temperatuurschommelingen of risico's tijdens het rijden voorkomt.

Andere veiligheidsfactoren van de voorruit van een auto

Andere veiligheidsfactoren van de voorruit van een auto

Pexels

Naast zwarte stippen zijn er nog andere factoren die bijdragen aan de veiligheid van de voorruit. Zoals we eerder zeiden, zijn conceptueel moderne voorruiten vergelijkbaar met die geïntroduceerd door Ford, maar daar houdt de gelijkenis op. Tegenwoordig is het gebruikte materiaal gehard glas, veel resistenter dan traditioneel glas. Bovendien valt het bij breuk uiteen in stompe fragmenten. Maar de structuur van de voorruit zelf is veel veiliger, vaak versterkt met glas- of plastic strips, of zelfs een gaas van metaaldraden die breuk bij een botsing voorkomen.

Ondanks de technologische ontwikkelingen die het autorijden veiliger hebben gemaakt, is het regelmatig onderhoud van de voorruit een fundamentele praktijk. Het reinigen van het glas met geschikte schoonmaakmiddelen en het onmiddellijk repareren van eventuele barsten zijn twee noodzakelijke en zeer nuttige voorzorgsmaatregelen. Op deze manier is het mogelijk om de veiligheid van de voorruit te maximaliseren en eventuele risico's bij onverwachte gebeurtenissen of ongelukken te verminderen. Misschien kijk je nu met andere ogen naar de zwarte stippen op het glas.

Advertisement