Ambachtsman bewaart decennialang in het geheim een ​​schilderij van Botticelli in zijn kelder: het is 110 miljoen euro waard

Janine image
door Janine

25 December 2023

Ambachtsman bewaart decennialang in het geheim een ​​schilderij van Botticelli in zijn kelder: het is 110 miljoen euro waard
Advertisement

Het vinden van een lang verloren kunstwerk is altijd een bron van vreugde, vooral als het een schilderij uit de Renaissance is, zoals gebeurde in Gragnano, in de provincie Napels. De ontdekking van Botticelli's Maagd Maria met het Kindje Jezus ging echter gepaard met grote bezorgdheid: het schilderij verkeert feitelijk in kritieke toestand en moet onmiddellijk gerestaureerd worden. Maar zal dit genoeg zijn om het in zijn oude glorie terug te brengen of op zijn minst te redden van de ondergang?

De Maagd Maria met het Kindje Jezus van Botticelli: een gegeven schilderij dat verloren was geraakt

De Maagd Maria met het Kindje Jezus van Botticelli: een gegeven schilderij dat verloren was geraakt

Carabinieri TPC

Het verhaal van de Maagd Maria met het Kindje Jezus, geschilderd door Botticelli, past perfect in de geschiedenis van de Italiaanse Renaissance zoals wij die kennen. In feite werd het doek door de Florentijnse schilder zelf aan paus Sixtus IV geschonken, een gebaar dat het lot ervan ten goede of ten kwade zou bepalen. Later schonk de paus het schilderij aan het kleine oratorium in het moeras van Gragnano in Campanië. Een volgende stap richting de toekomst van het werk.

Na eeuwen van toewijding en processies verdween Botticelli's Maagd Maria met het Kindje Jezus in de jaren ’60 plotseling. Het werk werd altijd voor heilige doeleinden gebruikt, maar niemand heeft ooit de waarde ervan begrepen, die vandaag de dag wordt geschat op ongeveer 100 miljoen euro. In de jaren ’60 werd het schilderij toegeschreven aan Sandro Botticelli en trok daarmee de aandacht van kunsthandelaren.

Advertisement

De ontdekking van de Maagd Maria met het Kindje Jezus en de terugkeer ervan voor het publiek

In eerste instantie wist niemand waar Botticelli's Maagd Maria met het Kindje Jezus terecht was gekomen. Er waren mensen die dachten dat het werk was gestolen en in handen van kunsthandelaars was terechtgekomen en op de zwarte markt was doorverkocht. Tientallen jaren gingen voorbij en ook de sporen van het schilderij gingen verloren in het collectieve geheugen. Tijdens een processie van de Madonna delle Grazie vond het wonder plaats. Michele Somma, lid van een van de bekendste families in Gragnano, besloot een geheim toe te vertrouwen aan de burgemeester van de stad in Campanië. De Maagd Maria met het Kindje Jezus, vertelde Michele, is altijd in handen geweest van de familie Somma, met de specifieke bedoeling het te beschermen tegen kunsthandelaren. De burgemeester van Gragnano vertelt:

Ik werd benaderd door Michele die mij in tranen dit geheim wilde vertellen. Daarom ondernamen we onmiddellijk actie om het kostbare kunstwerk in handen te geven van experts die er zorg voor konden dragen en het uiteindelijk toegankelijk konden maken voor de gemeenschap. Dit is altijd de bedoeling geweest van de familie Somma.

De Somma's hebben door de jaren heen altijd ontkend het lot van de Maagd Maria met het Kindje Jezus te kennen. Toch zijn zij al tientallen jaren de beheerders van het schilderij, tot nu toe, en door de slechte omstandigheden waarin het werd aangetroffen is de tussenkomst van de autoriteiten noodzakelijk.

Een kunstwerk in kritieke staat: is restauratie voldoende?

Een kunstwerk in kritieke staat: is restauratie voldoende?

Carabinieri TPC

Het werk, dat sinds 1931 bij decreet is vastgelegd en oorspronkelijk in de kapel van Santa Maria delle Grazie in de buitenwijk Santa Maria la Carità stond, vertoont duidelijke tekenen van verval. Deze laatste zijn een teken van verwaarlozing en het totale gebrek aan conservatieve interventies. Als gevolg hiervan kregen de Maagd Maria met het Kindje Jezus te maken met loslaten van de verffilm, kleurverlies, krassen en chromatische veranderingen. En dit is uiteindelijk de reden waarom de familie Somma besloot contact op te nemen met de autoriteiten: het redden van het schilderij van kunsthandelaren is belangrijk, maar niet belangrijker dan het redden van het schilderij zelf.

Volgens wat werd verzekerd door de Hoofdinspecteur Archeologie, Schone Kunsten en Landschap van Napels, Mariano Nuzzo, zal het werk worden toevertrouwd aan een gespecialiseerd instituut voor een dringende restauratie-interventie. De weg naar het terugbrengen van de Maagd Maria met het Kindje Jezus naar het publiek, en naar de bewondering die het verdient, is echter lang. Het zal minstens een jaar duren om het werk van Botticelli te herstellen, in de hoop dat de inspanningen het van de tijd kunnen redden. En tegen pogingen om het te beschermen.

Advertisement