Wij leggen uit waarom je er goed aan doet om het toilet altijd dicht te doen voordat je doorspoelt

Janine image
door Janine

28 December 2023

Wij leggen uit waarom je er goed aan doet om het toilet altijd dicht te doen voordat je doorspoelt
Advertisement

Hoe vaak heb je het toilet doorgespoeld met het toiletdeksel omhoog? Een beslist automatisch gebaar dat vrijwel iedereen doet. Uit sommige wetenschappelijke onderzoeken is echter gebleken dat dit gebaar zeer schadelijk is voor de gezondheid.

Advertisement

Wat is het verhaal achter de moderne spoelbak?

Wat is het verhaal achter de moderne spoelbak?

Pexels

De geschiedenis van het moderne toilet begint in 1596 met Sir John Harington, lid van het Engelse hof en peetzoon van koningin Elizabeth, die een systeem bedacht met een ovale kom van 60 cm, waterdicht gemaakt met pek, hars en was, en aangedreven door een watertank die erboven werd geplaatst.

Dit primitieve toilet had maar liefst 28 liter water per activering nodig en kon, tussen de spoelbeurten door, door maximaal 20 mensen worden gebruikt, vooral als er waterschaarste was.

Vervolgens ontving de Engelse uitvinder Alexander Cumming in 1775 het eerste patent voor dit type spoeltoilet. De sleutel tot zijn uitvinding was de toevoeging van een S-vormige buis die onder de toiletpot werd geplaatst om te voorkomen dat het afgevoerde water terugkeerde.

Aan het einde van de 19e eeuw bracht Thomas Crapper, een loodgietersbedrijf uit Londen, het eerste succesvolle sanitair op de markt. Hoewel hij niet de uitvinder van het toilet was, perfectioneerde Crapper de kogelkraan, een tankvulmechanisme dat nog steeds in gebruik is.

Advertisement

Bacteriën in de toiletpot kunnen enkele minuten in de lucht blijven hangen

Op het moment dat je het toilet doortrekt, komen er miljoenen deeltjes in de lucht vrij die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

Een onderzoek van de Universiteit van Colorado Boulder, gepubliceerd in “Scientific Reports”, gebruikte laserlicht om te laten zien hoe deze kleine moleculen zich snel door een ruimte verspreidden.

Het experiment toonde aan dat de waterdruppels met een zeer hoge snelheid uit het toilet komen, tot wel 1,5 meter in slechts acht seconden. De grotere druppels zetten zich snel af op oppervlakken, terwijl de kleinere enkele minuten in de lucht blijven hangen en zo de longen kunnen binnendringen.

Hoewel bij het experiment alleen water werd gebruikt, kunnen deze deeltjes in werkelijkheid zeer schadelijke bacteriën bevatten, zoals Escherichia Coli en het Norovirus.

Ons advies is daarom om altijd de deksel van het toilet naar beneden te doen als je het toilet gaat doorspoelen. Zo blijft de wolk bacteriën in het toilet en verspreidt hij zich niet door je hele badkamer.

Hoeveel bacteriën liggen op de loer in een badkamer?

Hoeveel bacteriën liggen op de loer in een badkamer?

Pexels

Het toilet, vooral in en rond de toiletpot, kan duizenden, zo niet miljoenen bacteriën per vierkante centimeter bevatten. Daarom raden we je aan om het deksel na gebruik omlaag te doen en regelmatig schoon te maken.

Handdoeken en sponzen kunnen ook een broedplaats voor bacteriën worden, vooral als ze lang vochtig blijven. Vervang ze daarom regelmatig, minstens een keer per week.

De wastafel moet ook regelmatig worden ontsmet, en geef de voorkeur aan dispensers voor vloeibare zeep boven traditionele zeep.

Het exacte aantal bacteriën dat op een toilet aanwezig is, kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals hoe vaak je schoonmaakt, het gebruik ervan en omgevingsfactoren. Het is echter bekend dat deze plekken plaatsen kunnen zijn met een hoge concentratie bacteriën door de vochtigheid en de aanwezigheid van organisch materiaal.

Advertisement