Uit onderzoek blijkt wat de perfecte temperatuur is voor een goede nachtrust

Janine image
door Janine

20 Januari 2024

Uit onderzoek blijkt wat de perfecte temperatuur is voor een goede nachtrust
Advertisement

We weten veel over slaap: er is een perfecte tijd om te slapen, een dieet dat je moet volgen en activiteiten die je moet vermijden om je te helpen in slaap te vallen. Maar bestaat er ook een perfecte temperatuur om te gaan slapen? Een team van de Harvard Medical School heeft een onderzoek uitgevoerd dat deze vraag zou kunnen beantwoorden, en tegelijkertijd de verbanden met klimaatverandering zou kunnen benadrukken. Laten we eens kijken waar het allemaal om draait!

Uit onderzoek blijkt wat de perfecte temperatuur is om goed te slapen

Uit onderzoek blijkt wat de perfecte temperatuur is om goed te slapen

Freepik

Het is veel gemakkelijker om in slaap te vallen op een lenteavond dan tijdens de zwoele zomerdagen. Tegelijkertijd slapen we beter in een verwarmd huis dan in een onverwarmd huis in de winter. We weten dit heel goed, en nu lijkt een onderzoek van de Harvard Medical School in Boston dit te bevestigen. Onderzoekers hebben namelijk een verband gevonden tussen de omgevingstemperatuur en de slaapkwaliteit.

Deze bevestiging maakt deel uit van een brede reeks onderzoeken die proberen te begrijpen wat de effecten van klimaatverandering op ons leven kunnen zijn. Of beter gezegd, op onze kwaliteit van leven. Uiteraard wordt de slaapkwaliteit naast de omgevingstemperatuur ook beïnvloed door andere parameters, zoals leeftijd en gezondheidstoestand. Toch mag dit er niet toe leiden dat we het belang van een gematigde omgeving onderschatten. En nu zegt wetenschappelijk onderzoek dat ook.

Advertisement

Wat is de perfecte temperatuur om te gaan slapen?

Wat is de perfecte temperatuur om te gaan slapen?

Freepik

De Harvard Medical School heeft in feite geprobeerd antwoord te geven door middel van een onderzoek naar de kwaliteit van de slaap bij ouderen bij blootstelling aan verschillende temperaturen. Het onderzoek analyseerde ruim 11.000 nachten slaap en hield rekening met verschillende parameters, zoals omgevingstemperatuur, hartslag en beweging tijdens de slaap.

Door alle gegevens te vergelijken, concludeerden de onderzoekers dat de perfecte temperatuur om te gaan slapen tussen de 20° C en 25° C ligt. In de meeste gevallen konden mensen die in dit temperatuurbereik in slaap vielen dus beter slapen. Het was voldoende om de omgevingstemperatuur tot 30° C te verhogen om een ​​daling van 10% in de slaapkwaliteit op te merken. Van daaruit kunnen vervolgens verschillende effecten optreden, zoals een afname van de hersenprestaties, een toename van stress en grotere vermoeidheid als we wakker zijn. Kortom: zelfs een minimale temperatuurstijging kan onverwachte gevolgen hebben.

Hoe de kwaliteit van de slaap te verbeteren, afgezien van de temperatuur

Hoe de kwaliteit van de slaap te verbeteren, afgezien van de temperatuur

Freepik

Om het belang van dergelijk onderzoek te onderstrepen, komt Amir Baniassadi, onderzoeker aan de Harvard Medical School en hoofdauteur van het onderzoek, tussenbeide. Volgens Baniassadi mogen de gevolgen van de klimaatverandering op de slaapkwaliteit niet over het hoofd worden gezien. En hij voegt eraan toe:

Het is al bekend dat een slechte slaapkwaliteit langdurige gevolgen kan hebben voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid: weinig slapen kan ervoor zorgen dat je aankomt, het humeur beïnvloedt, het ontstaan ​​(of de verergering) van bepaalde aandoeningen (bijvoorbeeld astma en hoge bloeddruk) en op de lange termijn heeft het ook invloed op de levensverwachting.

Kortom, ongeacht de klimaatverandering zou het verbeteren van de slaapkwaliteit een levensbehoefte moeten zijn. In dit opzicht is het nuttig om het circadiane ritme te respecteren, vaste rusttijden aan te houden, zwaar voedsel voor het slapengaan en cafeïne te vermijden, en regelmatig aan lichaamsbeweging te doen (maar niet vlak voordat je naar bed gaat). En let ook op de temperatuur van de slaapkamer.

Advertisement