Er is een reden waarom kinderen kinderliedjes wordt geleerd en het is belangrijk voor hun ontwikkeling

Janine image
door Janine

23 Januari 2024

Er is een reden waarom kinderen kinderliedjes wordt geleerd en het is belangrijk voor hun ontwikkeling
Advertisement

Sprookjes en kinderliedjes spelen een zeer belangrijke rol in de opvoeding van de kleintjes. In feite dragen ze niet alleen bij aan de ontwikkeling van de intellectuele capaciteiten van kinderen, maar beïnvloeden ze ook hun groei vanaf de eerste levensdagen positief. Laten we specifiek kijken waarom kinderliedjes belangrijk zijn en hoe we ze op de juiste manier aan een kind kunnen leren.

Advertisement

Waarom kinderliedjes belangrijk zijn voor kinderen

Waarom kinderliedjes belangrijk zijn voor kinderen

Pexels

Wat is een kinderliedje als het geen kort gedicht is waarin herhaling, ritme en associaties een overheersende rol spelen? Deze kenmerken maken kinderliedjes perfect voor het onderwijzen en vermaken van kinderen. Het zijn namelijk composities die gebruik maken van ritme en herhaling om de geest te stimuleren van degenen die ze horen of herhalen. Het repetitieve en ritmische karakter van kinderliedjes kan ook bijdragen aan een algemene verbetering van de aandacht en taal, creativiteit en sociale intelligentie van kinderen. Zoals elk educatief hulpmiddel voor kinderen spelen ze een zeer belangrijke rol op een leeftijd waarop elke stimulans fundamenteel is voor de vorming van de persoonlijkheid.

Advertisement

Kinderliedjes op de juiste manier leren

Kinderliedjes op de juiste manier leren

Pexels

Om de voordelen ervan te maximaliseren, is het echter van cruciaal belang om kinderliedjes op de juiste manier te leren. Zo kunnen ze volledig bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. Het leren van kinderliedjes is meer dan alleen het opzeggen van rijmversjes, het omvat veelzijdige strategieën. Zo doe je dat:

  • Lees de tekst hardop. Dit is het begin van het leerproject: door voor te lezen kan het kind vertrouwd raken met de woorden en klanken van het liedje. Bovendien creëert het ook een sfeer van delen in interacties met de volwassene.
  • Identificeer de eindrijmpjes van het kinderliedje. Zowel bij het lezen als bij het mondeling herhalen is het essentieel om de slotrijmpjes van het kinderliedje te identificeren. Op deze manier zal het mogelijk zijn om het ritme en de muzikaliteit van de compositie te begrijpen en aan het kind over te brengen.
  • Herhaal de versjes geleidelijk. In de volgende fase wordt het liedje geconsolideerd en uit het hoofd geleerd: na het lezen van de eerste versjes is het belangrijk dat het kind ze begint te herhalen. Dit is een geleidelijke aanpak die het mogelijk maakt de tekst op een progressieve manier te benaderen.
  • Maak gebruik van muzikale intonatie en ritme. Zoals we in de vorige paragraaf al zeiden, is ritme een fundamenteel element van kinderliedjes, zowel in de herhaling als in het leren ervan. Op deze manier kan het hele proces leuk en aantrekkelijk worden gemaakt.

Zoals je kunt zien, verbetert het op de juiste manier leren van kinderliedjes het taalrepertoire van kinderen. Tegelijkertijd stimuleert het hun creativiteit binnen een aangename educatieve omgeving.

Niet alleen kinderliedjes: het belang van muziek voor kinderen

Niet alleen kinderliedjes: het belang van muziek voor kinderen

Pexels

Net als ritme is ook het muzikale element van fundamenteel belang in kinderliedjes. Muziek speelt namelijk een zeer belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen, nog voordat er sprake is van verbale vaardigheden. Muziek in brede zin draagt bij tot sneller leren, maar heeft ook een kalmerend effect, in het geval van slaapliedjes gezongen door ouders. En ga zo maar door.

Kortom, het positieve effect van kinderliedjes zit niet alleen in het ritme, maar ook in de muzikaliteit, die ook een bredere rol speelt in de groei van kinderen. Juist daarom is het aanleren van kinderliedjes op de juiste manier fundamenteel, net als het blootstellen van jonge kinderen aan muziek of op zijn minst aan muzikaliteit. In beide gevallen is dit een positieve bijdrage die hen hun hele leven zal bijblijven.

Advertisement