De spectaculaire video van een gevechtsvliegtuig dat de geluidsbarrière lijkt te doorbreken: hoe is dat mogelijk?

Janine image
door Janine

02 Februari 2024

De spectaculaire video van een gevechtsvliegtuig dat de geluidsbarrière lijkt te doorbreken: hoe is dat mogelijk?
Advertisement

Wie kan zeggen dat hij of zij ooit het moment van dichtbij heeft gezien waarop een vliegtuig de geluidsbarrière doorbreekt? Nou, niet erg veel, althans niet in levende lijve. Gelukkig heeft een recente video die online is gedeeld het moment vastgelegd waarop een F-22 straaljager de geluidsbarrière lijkt te doorbreken, met een buitengewoon visueel spektakel. En wat twijfels over het fenomeen: wat gebeurt er werkelijk?

Advertisement

Geavanceerd maar duur vliegtuig: het F-22 gevechtsvliegtuig

Geavanceerd maar duur vliegtuig: het F-22 gevechtsvliegtuig

U.S. Air Force photo by Senior Airman Gustavo Gonzalez/Wikimedia Commons - Public Domain

De hoofdrolspeler in de video van fotograaf en videomaker Mark Fingar is het F-22 gevechtsvliegtuig, dat voluit de Lockheed Martin F-22 Raptor heet. Het is een van de meest geavanceerde gevechtsvliegtuigen ooit gemaakt, maar is sinds 2011 uit productie vanwege de enorme productie- en onderhoudskosten. Als je kijkt naar de kenmerken, van de gebruikte materialen tot de toegepaste technologieën, van de mogelijkheid om niet door de radar te worden herkend tot de futuristische lijnen - is het niet verwonderlijk dat het 68.000 dollar per uur kost.

Laten we niet vergeten dat het F-22 gevechtsvliegtuig een snelheid kan bereiken die twee keer zo hoog is als de geluidssnelheid, maar dat het meer dan 37 kilo brandstof verbruikt per minuut vliegen. Kortom: een extreme machine, in staat tot extreme prestaties.

Advertisement

De video van het F-22 gevechtsvliegtuig: voorbij de geluidsbarrière?

De video van het F-22 gevechtsvliegtuig: voorbij de geluidsbarrière?

markfingar/Instagram

Dat brengt ons bij de video die is gedeeld door Mark Fingar, die het moment laat zien waarop het F-22 gevechtsvliegtuig bijna de geluidsbarrière lijkt te doorbreken, waardoor de kenmerkende dampkegel ontstaat. Het is een spectaculair moment, dat er buitengewoon uitziet als we op de grond staan en naar de lucht kijken, maar van dichtbij is het nog veel ongelooflijker. In werkelijkheid is er iets vreemds aan de hand in de video: het F-22 gevechtsvliegtuig creëert een dampkegel achter zich, maar de snelheid lijkt veel te laag. Wat gebeurt er werkelijk?

De dampkegel, die ook spectaculair is om te zien op de video, ontstaat door de hoge snelheid van het vliegtuig. De lucht vóór de romp of vleugels staat onder hoge druk, maar als het vliegtuig zich voortbeweegt, glijdt de lucht weg naar gebieden waar de druk lager is. In de praktijk koelt de lucht snel na elkaar af en condenseert, waardoor deze kegel ontstaat. Maar wat heeft de geluidsbarrière waar veel commentatoren op de video het over hebben er dan mee te maken?

Waarom ontstaat er een dampkegel achter het vliegtuig?

Wat het prachtige visuele effect van het F-22 gevechtsvliegtuig creëert, is dus de condensatie van de lucht rond het vliegtuig dat met hoge snelheid beweegt. Normaal gesproken wordt dit effect veel gemakkelijker gecreëerd wanneer een straaljager de geluidsbarrière passeert. In dat geval is de snelheid namelijk zo hoog dat de lucht noodzakelijkerwijs moet samenpersen: het resultaat is de karakteristieke uitbarsting en de resulterende dampkegel. Een soortgelijk fenomeen, zoals te zien in de video, doet zich ook voor op een bijzonder vochtige dag, waardoor we getuige kunnen zijn van het ontstaan van een dampkegel. Sommige gebruikers gaven commentaar op de video die doet denken aan de stealth-technologie van het gevechtsvliegtuig, gezien het vermogen van de stoom om het hele vliegtuig te bedekken.

Concluderend, is getuige zijn van een gevechtsvliegtuig dat de geluidsbarrière doorbreekt altijd een buitengewoon spektakel en hetzelfde kan gezegd worden van de video waarin het F-22 gevechtsvliegtuig een dampkegel genereert tijdens zijn verticale vlucht. Het heeft misschien niet de geluidsbarrière doorbroken, maar het heeft zeker indruk gemaakt.

Advertisement