“Lunch atop a Skyscraper”, de geschiedenis en mysteries van deze iconische foto

Janine image
door Janine

11 Februari 2024

“Lunch atop a Skyscraper”, de geschiedenis en mysteries van deze iconische foto
Advertisement

Sommige foto's gaan de geschiedenis in en een daarvan is “Lunch Atop a Skyscraper”, genomen in 1932. Hier lees je welke mysteries er schuilgaan achter deze iconische en suggestieve foto.

Advertisement

Het verhaal achter “Lunch Atop a Skyscraper”, 1932

Het verhaal achter “Lunch Atop a Skyscraper”, 1932

Autore sconosciuto forse: Charles Clyde Ebbets Rimasterizzazione: utente Dixy52/Wikimedia commons - Public Domain

Na bijna een eeuw is deze foto, die van 1995 tot 2016 in het bezit was van het Bettmann/Corbis-archief en daarna van de Visual China Group, nog steeds volop in het nieuws en blijft iedereen fascineren die hem bekijkt. Om te begrijpen waarom, hoef je er alleen maar naar te kijken: elf bouwvakkers zitten op een stalen balk en eten tijdens hun lunchpauze in de lucht boven New York, zo'n 260 meter boven de grond. Toch lijken ze zich niet druk te maken over de hoogte, noch het feit dat ze geen steun hebben die hen stevig aan hun “stoel” verankerd houdt. Het is precies hun nonchalance die van deze foto een symbool heeft gemaakt van de vastberadenheid van New Yorkers in een verre van idyllische historische periode, zoals die van de Grote Depressie.

Maar hoeveel waarheid schuilt er in dit alles? "Lunch Atop a Skyscraper", oftewel "Lunch bovenop een wolkenkrabber", werd in 1932 genomen en voor het eerst vertoond in de krant "New York Herald Tribune", waarbij de lezers versteld stonden van het tafereel. De mannen in beeld zijn de arbeiders die hebben meegewerkt aan de bouw van het Rockefeller Center, een complex van negentien commerciële gebouwen in Midtown Manhattan, maar die niet echt zorgeloos hebben geluncht, en ook niet spontaan zijn gefotografeerd op grote hoogte.

Advertisement

"Lunch bovenop een wolkenkrabber", een publiciteitsfoto

"Lunch bovenop een wolkenkrabber", een publiciteitsfoto

Charles Clyde Ebbets/Wikimedia commons-Public domain

Niet iedereen weet echter dat achter deze iconische foto een reclamedoel schuilgaat: de arbeiders zijn namelijk meesterlijk in pose om een foto te maken die allesbehalve geïmproviseerd is. Een journalist opperde de theorie dat er onder de mannen een vloer lag die eventuele valpartijen kon tegenhouden, maar dit moet nog bewezen worden. Maar zelfs vandaag de dag hangt er een mysterie rond de identiteit van zowel de fotografen als de hoofdrolspelers. In feite waren de fotografen William Leftwich, Thomas Kelley en Charles Ebbets aanwezig op het moment van de opname, maar wie van de drie de foto daadwerkelijk heeft gemaakt, is nog steeds onbekend, ook al is het meest waarschijnlijke idee dat het de laatste van de drie was. Ook de namen van de arbeiders en hun achtergronden zijn niet bekend.

Het negatief van de foto, oorspronkelijk getiteld “Builders of The City Enjoy Luncheon” en later ook wel “Lunch on a Beam” en “Men on a Beam” genoemd, bevindt zich momenteel in een grote ondergrondse ruimte net buiten Pittsburgh, Pennsylvania, in een beschermd bouwwerk genaamd Iron Mountain. Het beeld is een symbool van de Ierse erfenis die is nagelaten aan New York City, waar de St. Patrick's Day Parade sinds 1762 wordt gevierd. Hier bouwden de Ieren en hun kinderen de skyline van New York, inclusief het Rockefeller Center. Destijds was echter niet iedereen het eens over de werkelijke locatie van de foto: volgens sommigen was het het Empire State Building, maar dit is niet het geval. Het is een publiciteitsfoto die werd genomen tijdens de bouw van de 69e verdieping van het RCA Building in het Rock Center, dat tegenwoordig 30 Rock heet, en twee Ierse regisseurs zijn erin geslaagd om enkele mysteries achter deze beroemde foto te onthullen.

Arbeiders van de "Lunch bovenop een wolkenkrabber", identiteiten onthuld?

Arbeiders van de "Lunch bovenop een wolkenkrabber", identiteiten onthuld?

Real Stories/Youtube screenshot

Seán Ó Cualáín en zijn broer Éamonn vonden in 2010 een kopie van de foto aan de muur van een pub in Galway, Ierland, samen met een briefje waarop een man genaamd Pat Glynn uitlegde dat zijn vader en oom op die balk zaten. Hiermee begon hun zoektocht, die begon met het verkrijgen van Glynn's telefoonnummer van de bareigenaar en resulteerde in de 2012 bekroonde documentaire “Men at Lunch”. Met de hulp van Christine Roussel, archivaris bij het Rockefeller's Center, konden de twee broers de directeur de talrijke foto's bekijken die tijdens de bouw van het gebouw waren gemaakt, waarbij ze erin slaagden twee van de staalarbeiders te identificeren: Joseph Eckner, derde van links, en Joe Curtis, derde van rechts.

Uit een ontmoeting met Pat Glynn en het vergelijken van familiefoto's bleek dat de eerste man rechts inderdaad de vader, Sonny Glynn, zou kunnen zijn, terwijl de laatste man links Matty O'Shaughnessy zou heten. Het gebrek aan documenten met betrekking tot de bouw van de Rockefeller, waaraan 40.000 arbeiders van verschillende nationaliteiten en niet alleen Ieren deelnamen, kan deze veronderstellingen echter niet bevestigen. Veel mensen uit verschillende delen van de wereld hebben gewezen op de aanwezigheid van hun familie op die balk, maar niemand heeft dit met zekerheid kunnen bewijzen: de identiteit van de elf arbeiders die in de lucht hingen is voorbestemd om een mysterie te blijven.

Kende jij deze beroemde foto? Welke gevoelens heb je als je ernaar kijkt?

Advertisement