Een derde van de jongeren onder de 30 zegt meerdere keren hetzelfde ondergoed te dragen zonder het te wassen: het rapport

Janine image
door Janine

31 Maart 2024

Een derde van de jongeren onder de 30 zegt meerdere keren hetzelfde ondergoed te dragen zonder het te wassen: het rapport
Advertisement

Een Australisch rapport wilde licht werpen op de wasgewoonten van mensen, met het oog op generatie Z: dit zijn de merkwaardige gegevens die naar voren zijn gekomen die je verbijsterd achterlaten.

Advertisement

Wasgewoonten van generatie Z

Wasgewoonten van generatie Z

Pexels

Het onderzoek van LG Electronics, “Laundry Care Report 2024”, had als doel de gewoonten van de Australische bevolking te onderzoeken met betrekking tot hoe vaak ze hun wasgoed wassen en hoe vaak ze het opnieuw dragen voordat het in de wasmand belandt. Het rapport richtte zich met name op een specifieke bevolkingsgroep: Generatie Z, die ruwweg bestaat uit mensen die geboren zijn tussen midden jaren negentig en 2010. De huidige dertigers verrasten: meer dan 30% van deze generatie gaf toe ondergoed en sokken minstens twee keer te dragen voordat ze in de wasmachine werden gegooid.

Niet alleen dat, bezwete sportkleding ondergaat hetzelfde lot, met ongeveer een kwart (26%) van de Australiërs die bekennen het twee keer te hergebruiken zonder het te wassen. Over het algemeen gebruikt één op de vijf Australiërs hetzelfde ondergoed meerdere keren voordat ze het wassen.

Advertisement

De was doen, een "overweldigende taak"

Volgens LG Electronics zijn ondergoed en sportkleding de items die het vaakst gewassen moeten worden, samen met badhanddoeken, die 50% van de Australiërs meer dan vier keer gebruikt voordat ze gewassen worden. Shannon Tweedie, marketing manager voor huishoudelijke apparaten van LG Australië, zei: "Het rapport schetst een duidelijk beeld van hoe Australische huishoudens deze taak tijdrovend en soms overweldigend vinden."

De conclusie, volgens Tweedie, is dat het overslaan van belangrijke stappen zoals het doen van de was en het strijken van kleding, en het helemaal vermijden van de stomerij, aangeeft dat mensen met weinig tijd een alternatieve oplossing voor de was nodig hebben. De meest interessante kwestie betreft echter generatie Z, die “schuldig” is aan het zijn van “de meest transgressieve”.

Waarom draagt Generatie Z het ondergoed langer?

Waarom draagt Generatie Z het ondergoed langer?

Unsplash

Het minst geïnteresseerd in de hygiëne van hun ondergoed bleken de jonge leden van Generatie Z te zijn, van wie de helft aangaf dat ze kleding die nog niet vies genoeg is om gewassen te worden en ook niet schoon genoeg om opgeborgen te worden in lades of kasten, opbergen op een “limbo zone”, dat wil zeggen een stoel - natuurlijk gevuld met kleding. Maar geldt dit alleen voor Australië of is dit een algemene trend die deze bevolkingsgroep treft? Een groeiende trend naar slechte hygiëne en de daaruit voortvloeiende persoonlijke verzorging zou zorgwekkend kunnen zijn en heeft zijn wortels in verschillende factoren, variërend van tijdgebrek tot de noodzaak om te besparen op water- en elektriciteitsverbruik tot eenvoudigweg “luiheid”.

Uit het rapport blijkt echter ook dat het niet alleen het wasgoed is dat Australiërs uitdaagt, maar dat de gewoonte om kleding netjes op te vouwen en in de kledingkast te ordenen ook behoorlijk wordt verwaarloosd. Terwijl het voor 41% van de ondervraagde gezinnen een prettig ritueel is, geeft 27% aan het strijken helemaal te hebben opgegeven, terwijl twee op de vijf dit slechts in uitzonderlijke gevallen doet. Tot slot geeft 42% er de voorkeur aan hun vuile kleding weg te gooien in plaats van een oplossing te vinden, omdat ze niet weten hoe ze deze weer schoon moeten maken, omdat ze een gebrek aan kennis van hun huishoudelijke apparaten toegeven. Volgens Tweedie "schildert dit een levendig portret van onze wasdilemma's, en benadrukt het een collectieve zoektocht naar eenvoudigere oplossingen voor wat voor velen kennelijk een lastige taak is."

Het zoeken naar comfort lijkt, in een steeds hectischer wordende samenleving, de prioriteit te zijn geworden. Zelfs ten koste van hygiëne. Wist jij dat de millenniumgeneratie daarentegen de rijkste uit de geschiedenis zou kunnen worden?

Advertisement