Vader vraagt het web om hulp bij de wiskundeopdracht van zijn dochter: het lijkt een raadsel

Janine image
door Janine

31 Mei 2024

Advertisement

De “moderne” wiskunde lijkt soms niet alleen problemen op te leveren voor de leerlingen, maar ook voor de ouders, zoals in het geval van deze vader die besloot zich tot het web te wenden om hulp te vragen bij het huiswerk van zijn dochter. Laten we er meer over te weten komen.

Advertisement

Brengt de "moderne wiskunde" de ouders in moeilijkheden?

Freepik

Er zijn nogal wat ouders die, wanneer ze proberen hun kinderen te helpen bij het oplossen van hun wiskundehuiswerk, zich geen raad weten. Hoewel er vele jaren zijn verstreken sinds de studie van dit onderwerp, zouden de problemen die zich voordoen in de lagere en middelbare schoolklassen voor volwassenen vrij eenvoudig moeten zijn. Toch is dit niet het geval: dat komt omdat deze discipline in sommige gevallen lijkt te zijn “geëvolueerd” en zelfs minder eenvoudig is geworden dan we ons herinneren.

Wat veranderd is, is niet de wiskunde zelf, maar de manier waarop de vragen worden gesteld, die in sommige gevallen “misleidend” zijn om de logica te verfijnen en het werkelijke concentratieniveau te evalueren tijdens het uitvoeren van de taak in kwestie. In dit specifieke geval besloot een vader – en hij is zeker niet de eerste – zich tot de Reddit-gemeenschap te wenden om de aan zijn dochter toegewezen taak op te lossen, wat voor hen nogal wat problemen opleverde. Waarom?

Advertisement

Huiswerk wiskunde "onmogelijk": het mysterieuze getal van 6 cijfers vinden

Wiskundehuiswerk van dochter getoond door vader

daddit/Reddit

“Mijn dochter zei dat ze hulp nodig had met haar huiswerk en dit mysterieuze gedoe met getallen zal ervoor zorgen dat ik mijn geduld verlies”, schreef de man op Reddit, boven de geplaatste afbeelding van het wiskundehuiswerk in kwestie. Het op te lossen probleem luidt letterlijk: “Meneer Ruis geeft zijn klas aanwijzingen over een mysterieus getal van zes cijfers.

  • De 3 bevindt zich op een positie die 10 keer groter is dan de positie van de 0.
  • De 1 bevindt zich op een positie die 10 keer kleiner is dan de 0.
  • De 4 staat op een plek die 10 keer groter is dan de plek van de 3.
  • De 9 bevindt zich op een plek die 100 keer kleiner is dan de 1.
  • De 2 bevindt zich op een plek die 10 keer groter is dan de 9.

Wat is het mysterieuze zescijferige nummer van meneer Ruis?”

Wat de gevraagde gebruikers onmiddellijk duidelijk werd, was dat we, om de taak op te lossen, “op nieuwe manieren naar wiskunde moeten kijken”.

De oplossing voor de wiskundeopdracht volgens het web

Freepik

Zoals we al zeiden, is dus niet het vak veranderd, maar de aanpak waarmee het moet worden benaderd. En blijkbaar al op zeer jonge leeftijd! Een methode die voor zowel leerlingen als ouders grotere problemen kan veroorzaken, maar die nuttig kan zijn bij het ontwikkelen van alternatieve mentale paden en een groter redeneervermogen. Maar wat is het juiste resultaat?

Een gebruiker schrijft "430129". Een ander was het daarmee eens en schreef: "Het is absoluut een andere manier om naar wiskunde te kijken dan wat mij is geleerd, maar ik vind het wel leuk." Iemand merkt op: "Dat is de truc. Laat kinderen zoveel mogelijk manieren zien om naar wiskunde te kijken en ze zullen de manier vinden die bij hen past. Helaas is het voor degenen onder ons die het op de ouderwetse manier hebben geleerd noodzakelijk om het idee los te laten dat het doel van school is om alles altijd 100 procent correct te krijgen." Volgens een gebruiker zijn er verschillende methoden om de taak op te lossen: "Leer een methode en ze kunnen een vraag beantwoorden. Leer de algemene regels en ze kunnen elke vraag beantwoorden." Ben je het hiermee eens?

Advertisement