10 vrouwen die de geschiedenis hebben veranderd met hun strijd en inzet - Curioctopus.nl
x
10 vrouwen die de geschiedenis hebben…
Menselijke sculpturen op de bodem van de zee: ontdek het eerste onderwatermuseum van Europa Deze fascinerende video van 60 seconden laat ons de eerste 21 dagen van het leven van een honingbij zien

10 vrouwen die de geschiedenis hebben veranderd met hun strijd en inzet

08 Maart 2016 • Door Sarah Nichele
7.527
Advertisement

"Aan elke vrouw die ooit een kind heeft gebaard, aan elke inwoner van dit land en aan elke belastingbetaler: we hebben gevochten voor de gelijke rechten van alle anderen, nu is het onze beurt om voor eens en voor altijd gelijke lonen en gelijke rechten voor vrouwen te krijgen", zo betoogde de actrice Patricia Arquette na de uitreiking van de Oscar voor haar rol in de film Boyhood, een prijs die ze toewijdde aan alle vrouwen.

De bijdrage van de vrouw werd lange tijd onderschat, vaak omdat ze vaak werd geacht om alleen de rol van echtgenote en moeder te spelen; gelukkig waren er ook vrouwen die weigerde om zich in dit keurslijf te laten dwingen en zij zorgde voor een revolutie in de samenleving en zijn een voorbeeld voor alle vrouwen die vandaag de dag nog hun eigen strijd voeren voor gelijkheid.

Van wetenschappelijke ontdekkingen tot sociaal activisme en van culturele tot sportprestaties, hier volgt een fotoreeks van vrouwen die de wereld hebben veranderd en die hebben bijgedragen aan de emancipatie van de vrouw. Deze lijst is uiteraard niet volledig, de volledige lijst zou eindeloos zijn!  

       

via: Boredpanda

Marie Curie: schei- en natuurkundige van Poolse oorsprong, pionier op het gebied van radioactiviteit en winnares van twee Nobelprijzen.

Valentina Tereshkova: Russische ruimtevaarder, de eerste vrouw in de ruimte (1963).

Advertisement

Jane Goodall: biologe en antropologe, gespecialiseerd in ethologie, symbool voor het onderzoek naar het sociale leven van primaten.

De vrouw die een neo-nazi slaat met haar tas in Vaxjo, Zweden (1985).

Kathrine Switzer: de eerste vrouw die meedeed aan de Marathon van Boston in 1967. Toen de organisatoren erachter kwamen dat ze meeliep, probeerden ze haar op fysieke wijze uit de race te halen.

Advertisement

Anne Frank: Joodse schrijfster die één van de symbolen werd voor de Holocaust.

Kate Shepppard: aanvoerster van de beweging voor het kiesrecht van vrouwen in Nieuw-Zeeland (het eerste land waar kiesrecht voor de vrouw werd ingevoerd).

Advertisement

Claudette Colvin: de eerste vrouw die weigerde haar plaats in de bus af te staan aan een blanke passagier in Alabama (1955).

Moeder Teresa van Calcutta: katholieke vrouw uit Albanië die bekend staat om haar inzet voor de slachtoffers van armoede.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt