x
Deze beelden heb je vast weleens gezien,…
Een hond komt in het nieuws door zijn ongelooflijke verhaal van loyaliteit 13 verrassende decoraties die je kunt maken met een simpel touwtje

Deze beelden heb je vast weleens gezien, maar weet je ook wat eronder ligt?

25 Februari 2016 • Door Sarah Nichele
166.284
Advertisement

Veel mensen weten niet eens waar Paaseiland precies ligt, maar de meeste mensen zijn wel bekend met de beelden van hoofden die het eiland beroemd hebben gemaakt.

De beelden zijn nog steeds gehuld in mysteries die vooral archeologen en deskundigen slapeloze nachten bezorgen: ligt er nog iets verborgen onder de reusachtige beelden? Een opgraving onthult het geheim...


Paaseiland is gelegen in het midden van de Stille Oceaan: de lokale bewoners noemen deze plaats Rapa Nui.

foto: Aldea Viral

Het is een raadsel hoe deze enorme tufsteen beelden hier naartoe werden vervoerd en geplaatst en welke instrumenten er werden gebruikt voor het verwezenlijken van de beelden.

foto: Aldea Viral
Advertisement

Toen de beelden werden ontdekt, zaten deze tot de nek toe begraven in de grond. Archeologen besloten om de beelden uit te graven om erachter te komen hoe groot de beelden in werkelijkheid zijn.

foto: Aldea Viral

Oorspronkelijk stonden de beelden in hun volledige lengte op het eiland: door natuurprocessen zoals uitbarstingen van de talloze omliggende vulkanen raakte de beelden steeds verder ingegraven.

foto: Aldea Viral

De aanwezigheid van een lichaam onder de grond was slechts een hypothese van een aantal archeologen, maar opgravingen hebben duidelijk gemaakt dat deze hypothese werkelijkheid is.

foto: Aldea Viral
Advertisement

De koppen bleken over een even reusachtig en majestueus lichaam te beschikken.

foto: Aldea Viral

Tijdens de opgravingen werden ook instrumenten gevonden die waarschijnlijk zijn gebruikt voor het positioneren van de beelden. Dankzij de opgravingen kunnen we nu meer te weten komen over de paasbeelden.

foto: Aldea Viral
Advertisement

De meest geaccepteerde theorie over de herkomst van de beelden is dat deze werden gebouwd door de voorouders van de inheemse bevolking.

foto: Aldea Viral

Het is ongelooflijk hoe goed de inkervingen op de rug van de beelden bewaard zijn gebleven na al die eeuwen onder de grond verborgen te zijn geweest.

foto: Aldea Viral
Advertisement

De archeologen hoopten antwoorden op bepaalde vragen te vinden met het uitgraven van de beelden, maar in werkelijkheid zijn ze nu achtergebleven met nog meer vragen...

foto: Aldea Viral

Er is nu duidelijkheid over de grootte van de beelden, maar het is nog steeds niet duidelijk hoe de bouwers de enorme rotsen hebben weten te verplaatsen.

foto: Aldea Viral

Zonder gebruik van moderne middelen lijkt dit een bijna onmogelijke taak te zijn.

foto: Aldea Viral

De raadselachtige beelden blijven omhuld in raadsels en geheimen: de structuur van het lichaam, met de uitgehouwen details, zijn nog complexer dan de structuur van het hoofd.

foto: Aldea Viral

Had je verwacht dat er nog een lichaam schuil zou gaan onder deze beroemde hoofden?

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt