Deze foto heeft veel kritiek gekregen, maar wat hiermee wordt aangetoond is een waardevolle les voor iedereen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Deze foto heeft veel kritiek gekregen,…
De dorpen in Peru verkrijgen licht door middel van de fotosynthese van planten. Hier zie je hoe! Radamenes, de kat die postoperatieve dieren troost met een

Deze foto heeft veel kritiek gekregen, maar wat hiermee wordt aangetoond is een waardevolle les voor iedereen

Door Sarah Nichele
20.471
Advertisement

De mens heeft sinds het begin ter tijden dieren getemd om ze in te zetten om de mens te helpen om te voorzien in hun behoeften, zoals bijvoorbeeld voor de jacht en als verdediging, maar ook als gezelschap en om mee te spelen. We moeten niet vergeten dat dieren ons ook veel kunnen leren met hun gedrag. In sommige gevallen weten dieren zelfs beter dan mensen wat er moet gebeuren, omdat zij niet worden afgeremd door egoïsme of gebrek aan solidariteit

Een goed voorbeeld hiervan is af te leiden van deze roedel wolven die zich verplaatst in de sneeuw. Ze verplaatsen zich door achter elkaar te lopen, waarbij elke wolf zijn eigen positie inneemt. De onderzoekster Barbara Bach Hermel ontdekte deze formatie en wat we kunnen leren van deze manier van bewegen.

De foto werd gedeeld door miljoenen mensen en werd het onderwerp van veel controverse met betrekking tot de betrouwbaarheid ervan. Afgezien daarvan is de symbolische-educatieve waarde van deze foto zeer hoog en het getuigt bovenal van het feit dat de mens klaar is met egoïsme en behoefte heeft aan solidariteit.  

Een roedel van 25 wolven verplaatst zich in de sneeuw in het Wood Buffalo National Park in Canada.

Het lijkt misschien op een normale foto, maar op deze foto is de hiërarchie die binnen een roedel bestaat duidelijk te zien.

De voorste wolven, die geel zijn omcirkeld, zijn de oude of zieke wolven: zij bepalen het looptempo van de roedel. Als de rij zou worden aangevoerd door sterke en gezonde wolven, zouden de oude en zieke dieren de roedel niet bij kunnen houden. Er is nog een andere reden waarom wolven de zwakkere exemplaren voor laten lopen. Als ze in een frontale hinderlaag lopen, worden de oude en zwakke wolven als eerst opgeofferd, waardoor de jonge wolven meer kans maken.

Na de zwakke en oude wolven volgen de sterkste wolven van de roedel. In het midden lopen de minder sterke mannetje, de vrouwtjes en de welpen. Daarachter lopen de sterkste wolven die belast zijn met de verdediging van de roedel.

De rij wordt afgesloten door het alfamannetje, die vanuit zijn positie overzicht heeft over de hele roedel.

 

Advertisement

Velen hebben vraagtekens bij de echtheid van deze reconstructie. Er bestaat geen zekerheid of deze hiërarchie echt heerst in een roedel, hoewel biologen bevestigen dat er een rigide sociale piramide bestaat onder wolven.

Er heersen strikte wetten binnen een roedel: alle leden moeten deze wetten naleven, anders worden ze na een gevecht buitengesloten van de roedel.

De sociale orde wordt in stand gehouden door het alfamannetje die de groep onderwerpt aan angst en onderwerping. Samen met zijn partner, het alfavrouwtje, draagt hij zorg voor de groep en voor het uitbreiden van de roedel.

Het belangrijkste doel van de groep is de bescherming van het alfamannetje.

Het is redelijk aanneembaar dat deze hiërarchie ook wordt toegepast als de groep zich verplaatst.

Volgens sommige mensen is de wolf aan kop geen oud en zwak exemplaar, maar het bètavrouwtje: zij zou dan de te volgen richting bepalen om zoveel mogelijk energie te besparen.

Of de foto nu echt is of niet, veel mensen konden deze foto en de verklaring erbij waarderen om de les die eruit kan worden getrokken.

Mensen zijn het individualisme van de moderne samenleving zat: de gelegenheden waarbij we ons inzetten als een team worden steeds zeldzamer. Mensen komen bijna alleen nog bij elkaar voor economische doeleinden.

Er bestaat geen solidariteit meer voor de zwakken, respect voor ouderen is ver te zoeken en vrouwen hebben nog steeds een ondergeschikte positie. Iedereen gaat zijn eigen weg.

Het is misschien maar een gezegde, maar het verleden heeft uitgewezen dat dit gezegde zeker een goede grondslag kent: samen staan we sterk! 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt