Een boer ziet een opening in de grond en ontdekt een dorp van 5000 jaar geleden - Curioctopus.nl
x
Een boer ziet een opening in de grond…
Deze boterzachte en overheerlijke koekjes kun je binnen een half uurtje op tafel hebben! Deze hond heeft voor een ware hype gezorgd op het web... als je haar ziet, snap je onmiddellijk waarom!

Een boer ziet een opening in de grond en ontdekt een dorp van 5000 jaar geleden

03 Augustus 2016 • Door Romy Mortier
11.367
Advertisement

Zoals is gebeurd met de stad Derinkuyu, per ongeluk ontdekt door een man die de muren van zijn huis renoveerde, zo werd ook de plek waar we het vandaag over hebben, Skara Brae, bij toeval gevonden. Dit dorp bleek jaren verzonken te zijn geweest in het sediment van de aarde die het bestaan ervan ​​geheim hield. De ontdekking werd in 1850 bij toeval gedaan door een Schotse boer die zich na een storm in het gebied bevond. 


In 1850 raakte een zware storm de Orkney-eilanden, een eilandengroep gelegen aan de noordkant van Schotland. Deze storm veroorzaakte de opgravingen van de bouw van een neolithische nederzetting. 

Het dorp was meer dan 5000 jaar oud en heette Skara Brae. Omdat het zich al zo lang onder de aardse sedimenten bevond ,verkeerden de gebouwen nog steeds in goede staat. Door dit geluk konden archeologen een schat aan informatie over het leven en de inwoners ontdekken. 

Advertisement
foto: Wikipedia

De grondlegging van het dorp is gedateerd op 3100 voor Christus en het lijkt bewoond te zijn geweest tot 2500 voor Christus, totdat de bewoners werden gedwongen om het dorp te haastig te verlaten. Vermoedelijk om te ontsnappen uit een storm vergelijkbaar met die in 1850. 

Het dorp werd door niet meer dan honderd mensen bewoond. De huizen waren gemaakt van steen en compleet gemeubileerd met bedden, kasten en stoelen. Een uitgekiend drainagesysteem maakte het betaan mogelijk ​​van een ruwe vorm van een badkamer. 

De bewoners bestonden uit boeren en vissers, maar waren als uitstekende vaklieden ook in staat om botten en stenen te bewerken en fraai versierde aardewerken te creëren.  

Advertisement
foto: Wikipedia

Skara Brae was een familiedorp, waar alle huizen op dezelfde manier werden ingericht. Dit suggereert dat er geen leiders waren en de bewoners op gelijke voet leefden. 

Gemiddeld betrokken de huizen ongeveer 40 vierkante meter. In het midden  van de huizen bevond zich een kookoven en een verwarming. Er groeiden maar weinig bomen op het eiland, zodat de bewoners met behulp van de resten van stormen,walvis beenderen en zode, daken bouwden voor op hun huizen. 

Advertisement

Het dorp bevindt zich aan een prachtige baai, de Bay of Skaill. 

foto: Wikipedia

In 1999 werd het dorp uitgeroepen tot een World Heritage zone.  

Dus als je ooit Schotland mocht bezoeken adviseren wij deze bijzondere plaats!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt