In 1960 deed hij een paar zaadjes in een fles is: zie hier het resultaat na meer dan een halve eeuw - Curioctopus.nl
x
In 1960 deed hij een paar zaadjes in…
Dezelfde rashonden nu en 100 jaar geleden gefotografeerd: was het echt de moeite waard? Al duizenden jaren laat de bevolking van dit eiland niemand dicht bij hun kust komen

In 1960 deed hij een paar zaadjes in een fles is: zie hier het resultaat na meer dan een halve eeuw

25 Augustus 2016 • Door Romy Mortier
73.556
Advertisement

De uitdrukking groene vingers hebben is echt geen cliche ... het is pure werkelijkheid: om te kunnen  tuinieren moet je iets extra's hebben dat vele anderen niet hebben, het geduld om je aan te passen aan het tempo van de natuur, niet de handdoek in de ring gooien bij de eerste teleurstelling..en de capaciteit om de prachtige kleine wonderen van de natuur te kunnen herkennen.

We moeten niet vergeten dat de natuur is gebaseerd op een aantal zeer eenvoudige regels, en als je merkt dat er zich een gecompliceerde kwestie voordoet betekent  dit dat er iets niet op de juiste manier is gedaan. Velen denken dat het verzorgen van planten moeilijk is, omdat ze verplicht zijn aan eisen te voldoen zoals de juiste grond, de perfecte vochttoevoer, verzorging ... Maar het verhaal van deze man laat zien dat je soms gewoon de natuur op zijn beloop moet laten gaan. 

David Latimer verspreid wat zaadjes in deze fles in 1960, zonder ook maar enige gedachte te laten vloeien over wat er 50 jaar later zou gebeuren met de fles.

foto: BNPS

De inhoud van de grote fles bevat 45 liter, en heeft een  perfect zelf-consistent ecosysteem , in staat om onafhankelijk voor zichzelf te zorgen dankzij de fotosynthese. 

Het begon allemaal als een paselijk idee: zet de fles met zaadjes in de bodem en begraaf hem. Hij verzegelde de opening en heropende hem alleen in 1972 om het opnieuw te water te geven.

Toen hij hem heropenende vond hij de bloemen van de plant die had geplant, de Tradescantia. In al die tijd had David niet voor de fles in zijn tuin gezorgd, en hem nooit blootgesteld aan de volle zon . 

Advertisement

Wat is de verklaring voor dit alles? Hoe kan een plant overleven indien deze gedurende 10 jaar geen water heeft gekregen?

foto: BNPS

Het antwoord is eenvoudig : het water in de fles heeft de planten bereikt door de condensatie van vocht op de glazen wanden . Voeg gewoon blootstelling aan zonlicht toe en je hebt alle ingrediënten voor het plaatsvinden van fotosynthese. Laten we teruggaan naar de leeftijd van onze schoolbanken: fotosynthese is het natuurlijke proces dat de energie en de brandstof die nodig is om plantaardige organismen te overleven produceert. Alles wat een plant nodig heeft is zonlicht, kooldioxide en water koolhydraten, de chemische energie afkomstig tijdens de bloei zorgt voor de productie van groene bladeren. 

De volgende keer dat je denkt dat het verzorgen van een tuin ingewikkeld is, denk dan aan de tuin in de fles van David Latimer! 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt