Je Kan Je Niet Voorstellen Hoe De Duurste Koffie Ter Wereld Geproduceerd Wordt... - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Je Kan Je Niet Voorstellen Hoe De Duurste…
Een Zwitsers Gezin Doet Er Een Jaar Over Om De Tuin 'Te Verbouwen' Het Resultaat Is Adembenemend Op Zijn Zachtst Gezegd Dit Fietspad Geeft 's Nachts Licht... En Laadt Zich Op Met Zonne-energie!

Je Kan Je Niet Voorstellen Hoe De Duurste Koffie Ter Wereld Geproduceerd Wordt...

Door Skip Tromp de Haas
6.630
Advertisement

De meest prijzige koffie ter wereld wordt gewonnen uit de poep van een exotisch diertje. Dit is geen leugen maar gewoon een van die idiote dingen die gebeuren in deze wereld waarin we leven. Het diertje in kwestie is de loewak, een carnivoor die vooral Zuidoost-Azië als leefgebied heeft. Het voedt zich met koffiebessen en verteert die gedeeltelijk om ze vervolgens uit te poepen. Zo komt de kostbare koffie ook aan zijn naam. Hoe kostbaar precies? Een enkel kopje gaat over de toonbank voor 80 dollar in Amerika.

Het schandalige is niet zozeer de ongebruikelijke herkomst van het gewilde ingrediënt, maar juist de mishandeling die bij het vermarkten van het product komt kijken. De loewaks worden gevangen in de regenwouden en in kleine kooien gestopt. Ze moeten gedwongen de koffiebessen opeten.

De verkregen koffie uit de ontlasting van de loewak (civetkat) heet Kopi Luwak.

foto: PHOTOGRAPH BY ULET IFANSASTI

Toen de Kopi Luwak nog niet werd gezien als een koffiesoort van hoge kwaliteit, werden de loewaks gejaagd en geschoten omdat ze zich voedden met de koffiebessen die bedoeld waren voor de oogst.

Nu is het echter een bijzonder dier, en de koffieproducenten gaan op zoek naar de beesten in de bossen van Indonesië. De gevangen dieren zijn veroordeeld tot een leven van uitbuiting en een leven in hele kleine kooien.

De loewaks voeden zich met de bessen van de koffieplant. Tijdens het verteringsproces worden de vruchten anders door een enzym dat in de magen van de dieren zit. Het haalt het zurige eruit waardoor een zachter aroma ontstaat.

foto: PHOTOGRAPH BY ULET IFANSASTI

De hoge prijs van deze koffie wordt gerechtvaardigd met het feit dat het zo zeldaam is: volgens de producenten wordt slechts 500 kg gebruikt voor productie elk jaar, na een zorgvuldige inspectie van de ontlasting van de loewaks.

Kenners en verkopers van koffie schromen niet om de onjuistheid van dit gegeven te bevestigen. Nu leven de loewaks niet meer in het wild maar moeten ze hun leven in gevangenschap doorbrengen. Hierdoor wordt er niet alleen veel koffie geproduceerd, de kwaliteit is ook nog veel slechter. De vrije civetkatten kiezen alleen de beste bessen uit om te eten terwijl die in de kooien ook bessen van mindere kwaliteit krijgen.

Advertisement

De lichaampjes van deze kleine wezentjes worden maximaal uitgebuit: ze worden bijna altijd gek in de kleine kooien zonder licht.

foto: PHOTOGRAPH BY NICKY LOH

Kan een top kop koffie het misbruik van deze dieren rechtvaardigen? Het antwoord lijkt makkelijk gegeven en logisch, maar zijn nog steeds mensen die héél veel willen betalen om deze zeer gewilde koffie naar binnen te slurpen.

In deze video kan je de pijnlijke levensomstandigheden zien van deze gekooide dieren... 

Bekijk de Video:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt