Een 2000 jaar oud aquaduct komt onder het zand vandaan van een beroemd strand in Zuid-Spanje

door Skip

03 Mei 2018

Een 2000 jaar oud aquaduct komt onder het zand vandaan van een beroemd strand in Zuid-Spanje
Advertisement

Begin 2018 sloeg een koudegolf over op Europa, die veel schade toebracht aan gewassen en de bevolking veel ongemakken bezorgde. Een van de pluspunten die we echter aan dit weersverschijnsel kunnen toeschrijven is dat het de locatie heeft onthuld van een hele interessante archeologische vondst aan de kust van Cádiz in het zuiden van Spanje.

De ruige zee die beukte op het strand van Cortadura, dat erg populair is onder toeristen, heeft een Romeins aquaduct tevoorschijn gehaald uit de 1e eeuw en een weg daterend uit de 16e eeuw die erlangs liep.

via archaeofeed.com

Advertisement
Ecemaml/Wikimedia

Ecemaml/Wikimedia

Cádiz heeft dankzij zijn strategische ligging duizenden jaren aan geschiedenis achter zich liggen; het werd gekoloniseerd door Grieken, Foeniciërs, Carthagers en natuurlijk Romeinen die er een stad van maakten die een bepalend centrum was voor heel de regio. Juist hier werd een aquaduct aangelegd dat het water uit de bronnen van Tempul naar een nederzetting bracht dat zich in het huidige gebied van San José del Valle bevindt. Uitgaande van de geschiedsschrijvingen was dit het langste aquaduct dat in Spanje is gebouwd (langer dan 70 kilometer), en zijn de delen die aan het licht zijn gebracht groot en in goede staat.

Wat de weg aangaat, is dit naar alle waarschijnlijkheid een pad dat Cádiz met de stad San Fernando verbond en was dit aangelegd in de 16e eeuw. Volgens enkele experts zou de weg over een Romeinse weg zijn gebouwd, maar zeggen anderen dat die weg ernaast liep en dat de oudste weg zich nu ergens op de zeebodem bevindt.

Advertisement
Solundir/Wikimedia

Solundir/Wikimedia

Toen de stad in februari 2018 ontwaakte met de resten die door de zee werd blootgelegd, zijn tientallen mensen het strand opgegaan en zijn zij begonnen met graven. Gelukkig werden de autoriteiten direct gewaarschuwd en waren deze er snel bij om te voorkomen dat er iets beschadigd raakte of werd ontvreemd.

Experts vermoedden al een tijdje dat er zich "iets" bevond onder de voeten van de inwoners van Cádiz, maar hebben de weersomstandigheden het opsporingsproces versneld en kreeg de mensheid er nog meer bewijs bij van grootse architectonische bouwwerken uit het verleden.

Advertisement