Praat je vaak tegen jezelf? Er is helemaal niets om je voor te schamen. Lees hier waarom

door Skip

22 Juni 2017

Praat je vaak tegen jezelf? Er is helemaal niets om je voor te schamen. Lees hier waarom
Advertisement

Van mensen die in zichzelf praten wordt altijd gedacht dat ze een beetje gek zijn. Sommigen doen het meer anderen minder, maar het gebeurt ons allemaal wel eens gedurende dag dat we een gedachte uitspreken, onszelf streng toespreken of zelfs hele gesprekken voeren met onszelf. Met jezelf praten is een manier om de eenzaamheid af te wenden, gedachten helder te krijgen en makkelijker beslissingen te kunnen nemen.

Vaak letten mensen erop dat ze het niet in het openbaar in zichzelf praten om geen negatieve oordelen te krijgen van mensen, maar is het echt iets om je voor te moeten schamen?

Integendeel, want deskundigen zeggen namelijk dat praten met jezelf een teken van genialiteit is. Dit hebben ze nog meer te zeggen...

Advertisement

In jezelf praten maakt je hersens efficiënter

In jezelf praten maakt je hersens efficiënter

myshopdiscountsblog.com

Het door de psychologen Swigley en Lupya gedane experiment bevestigt het. Ze hebben aan 20 deelnemers de naam van een ding gegeven dat moest worden gezocht in een supermarkt die ze nog nooit eerder hadden gezien.

In de eerste ronde werd vrijwilligers gevraagd om stilletjes naar product toe te lopen en in de twee ronde moesten ze dat doen terwij ze zachtjes de naam van het ding herhaalden. Het eindresultaat laat zien hoe deelnemers er slechts in de tweede ronde er veel minder lang over deden om producten in het schap te vinden!

De naam herhalen van het product waarvan je weet hoe het eruit ziet helpt het brein te focussen op het doel dat moet worden behaald omdat de visuele delen van de hersenen worden geactiveerd die helpen om de gedachte te concretiseren.

Advertisement

Met jezelf in gesprek zijn helpt om je gedachten te ordenen.

Met jezelf in gesprek zijn helpt om je gedachten te ordenen.

tiptoptens.com

Volgens psychologe Linda Sapadin helpt het in jezelf praten bij het bevestigen van belangrijke beslissingen: "Het helpt bij het verhelderen van je gedachten, te bepalen wat echt belangrijk is en bij het komen tot de juiste keuze.

Mocht je met veel problemen zitten en onopgeloste vraagstukken, probeer dan eens in jezelf te praten. Begin een verhaal dat te maken heeft met je problemen en binnen korte tijd zal je dit vanzelf doen en kom je tot de juiste beslissing die je moet nemen.

Tegen jezelf praten helpt bij het behalen van je doelen

Tegen jezelf praten helpt bij het behalen van je doelen

studentroomslondon.com

Een lijst maken van alle doelen die je moet halen en de dingen die je moet doen kan moeilijk zijn en stress opleveren. Het werkt veel constructiever om tegen jezelf te praten over mijlpalen, erover na te denken over alle stappen die moeten worden gezet om die te behalen en vooral bepalen wat prioriteit heeft.

Alles voor elkaar krijgen binnen korte tijd is niet mogelijk en dat proberen leidt onvermijdelijk tot verslagenheid en neerslachtigheid.

Het is belangrijk om een trapje te maken van de dingen die je moet doen op basis van welke prioriteit iets heeft. Door tegen jezelf te praten wordt dit veel makkelijker en natuurlijker. Probeer het maar, je zult het heel leerzaam en motiverend vinden bij het beginnen met het bereiken van je doelen!

Advertisement