Zo Konden De Perzen Met Dit Efficiënte Ondergrondse Kanalensysteem De Woestijn Van Water Voorzien - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Zo Konden De Perzen Met Dit Efficiënte…
Gekweld Door Seizoensgriep? Deze 8 FOUTEN Maak Je Zonder Het Te Weten Op Een Handelsschip Dat 200 Jaar Geleden Zonk Is Er Iets Gevonden Dat… Nog Leeft

Zo Konden De Perzen Met Dit Efficiënte Ondergrondse Kanalensysteem De Woestijn Van Water Voorzien

Door Skip Tromp de Haas
3.405
Advertisement

Al sinds de oertijden is de mens gedreven door de behoefte om over water te beschikken, zich te concentreren op het verkrijgen en gebruiken ervan zelfs in de meest onherbergzame omgevingen. Dit maakt de techniek die is toegepast bij irrigatiekanalen een van de oudste methoden ter wereld. Het verhaal achter deze techniek ontstaat in het Midden-Oosten, eeuwen voor de komst van Christus. Waar we vandaag naar gaan kijken is de techniek die is uitgewerkt door de grootse Perzische beschaving in 1000 v.Chr. Grote gaten die zijn gemaakt in de droogste gebieden in het huidige Iran konden het water verspreiden over kilometers afstand. 

Aan het begin van het eerste millennium voor Christus begonnen de Perzen met de bouw van een imposant irrigatiesysteem dat landbouwers de mogelijkheid gaf om over water te beschikken ondanks de lange droogteperiodes.

De Qanat, zo heten deze kanalen, zijn tunnels die met de hand zijn uitgegraven, breed genoeg om een arbeider erin te laten staan.

foto: iagua
Advertisement

De lengte van een Qanat kon wel oplopen tot enkele tientallen kilometers, en langs het traject werden verticale kanalen uitgegraven die op 20 á 30 meter afstand van elkaar lagen

Hierdoor was het mogelijk om het opgegraven materiaal te verwijderen en een ventilatiesysteem te maken dat ook een schuilplaats was voor de arbeiders.

foto: Wikipedia

Het belangrijkste ondergrondse kanaal begon in waaiervorm waarin het water stroomde dat doorgaans uit de bergvalleien kwam, en langzaam naar beneden ging om vervolgens in de buurt van een stad uit te komen.

foto: Unesco.org
Advertisement

Met deze ingenieuze methode werd voorkomen dat water kon verspreiden zoals dat gebeurt in bovengrondse kanalen door overstromingen of verdamping

Dankzij deze geweldige efficiëntie zijn de qanat-irrigatiesystemen nu nog in gebruik, en niet alleen in Iran (in de stad Gonabad zijn er 37,000 actief), maar ook in andere gebieden ter wereld.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt