Zit Jij Langer Dan 3 Uur Per Dag? Dit Gebeurt Er Met Je Lichaam

door Skip

12 December 2016

Zit Jij Langer Dan 3 Uur Per Dag? Dit Gebeurt Er Met Je Lichaam
Advertisement

Met de voortschrijdende digitalisering van de wereld moet je voor steeds meer beroepen urenlang achter een bureau zitten. In de juiste houding zitten is haast nog moeilijker dan gewoon staan. De rugleuning van de stoel lijkt ons wel te helpen met het rechtop zitten, maar houdt de beschadiging ban de ruggengraat niet tegen.

De ruggengraat is een fundamenteel onderdeel van ons lichaam. Een verkeerde houding bezorgt je niet alleen rugpijn maar kan je ook pijn bezorgen in je benen of voortdurende hoofdpijn.

Laten we eerst eens kijken wat er in ons lichaam gebeurt wanneer we te lang zitten en wat artsen aanbevelen.

via lifeadvancer.com

Advertisement

Weet jij wat het doet met je lichaam als je urenlang achter je PC zit?

Weet jij wat het doet met je lichaam als je urenlang achter je PC zit?

pixnio

 1. Problemen in de hersenen en je schouders
  Lichaamsbeweging helpt de bloed- en zuurstofcirculatie op gang te houden, van fundamenteel belang voor een oplettende, geconcentreerde geest. Stilzitten bemoeilijkt de zuurstof- en bloedcirculatie en veroorzaakt vermoeidheid en een staat van verwarring.

  Het is belangrijk om jezelf pauzes te gunnen waarin je de circulatie weer op gang brengt wanneer je urenlang moet zitten, dat komt de kwalitet van je werk ook ten goede!

  Verder zorgt een gekromde postitie van je ruggengraat ervoor dat de botten in je schouders krom worden. Maak daarom zo nu en dan rekbewegingen in de tegengestelde richting van de natuurlijke kromming van je rug.

 2. Rugaandoeningen 

  Tijdens de bewegingen van de tussenwervelschijven waaruit de de ruggengraat uit bestaat, rekken deze zich op en worden weer in elkaar gedrukt. Dit komt de doorstroom van voedingstoffen die aanwezig zijn in bloed ten goede. Door te lang blijven zitten blijven de schijven te lang op elkaar gedrukt worden en dan niet op een juiste manier.

  Zo'n verdrukking veroorzaakt een zogenoemde rughernia oftewel een uitstulping van materiaal dat zich in de wervelschijf bevindt die wordt verooraakt door een verschoven positie van rugwervels.

  Hernia's van de tussenwervelschijf komen vaak voor bij mensen die voor hun beroep veel moeten zitten.
 3. Afname van spieren.

  Omdat bij het zitten niet veel spieren zijn betrokken verliezen de niet gebruikte spieren langzaamaan hun spierspanning, met als resultaat dat sommige spieren langer zijn en andere weer korter, zoals bijvoorbeeld een verkorte heupspier.
 4. Slijtage van organen

  Mensen die een zittend leven leiden hebben vaak last van hart- en vaatziekten. Het hart is niet meer sterk genoeg om het bloed rond te pompen als dit te langzaam stroomt.
 5.  Problemen aan de benen.

  Door voortdurend zitten kan het bloed niet goed circuleren in de benen en ontstaan er gezwollen kuiten en spataderen. Het is goed om zo nu en dan weer even te lopen om de bloedsomloop weer op gang te brengen.
 6. Vertraagde spijsvertering.

  Door zitten hebben je spieren minder het vermogen om zich samen te trekken. Dit heeft tot gevolg dat er vet wordt opgehoopt die van invloed is op de gevoeligheid voor insuline. Anders gezegd: de spijvertering wordt langzamer.

 7. Overgewicht.

  Wanneer je zit zijn er niet veel spieren actief en dus is het energieverbruik ook lager, net als het aantal verbrande calorieën per minuut.
 8. Verkeerde houding.

  Een zittende houding zorgt ervoor dat je heupen naar voren zijn gedraaid, dit veroorzaakt een behoorlijke druk op de ruggenwervels. Verder steekt het hoofd steeds verder naar voren om de schouderspieren te strekken om de verschuiving van gewicht te compenseren.
 9. Eenzaamheid

  Lang zitten is ook van invloed op de sociale contacten. Het komt vaak voor dat gevoelens van eenzaamheid en depressie de kop op steken bij mensen die uren achter de pc zitten. Ook de aanwezige vitamine D wordt minder doordat er minder tijd buiten wordt doorgebracht.

 10. Kanker.

  De arts Zei Wheng heeft aangetoond dat vrouwen die hun leven zittend doorbrengen vaker borstkanker hebben.

 11. Sterven

  Kortom, te lang teveel uren zitten verhoogd de kans dat je kan overlijden.

Advertisement

Hoe lang mag je dan zitten?

Hoe lang mag je dan zitten?

Op dit punt in het artikel ben je erachter gekomen dat je te lang achter je bureau zit. Hoe lang is echter 'te lang'?

Dat kunnen we beter begrijpen door een onderzoek van de Harvard Medical School en de Universiteit van Louisiana onder de loep te nemen. Een onderzoek dat is uitgevoerd op 167,000 mensen zijn artsen erachter gekomen dat mensen die minder dan 3 uur per dag zitten ruim 2 jaar langer leven.

Hoe voorkom je dat je te lang zit?

Als je een baan hebt waar je lang moet zitten wil dit nog niet zeggen dat je je moet overgeven aan de onmiskenbare gevolgen van het te lang stilzitten. Het enige dat nodig is is de tijd die je stilzit compenseren met voldoende beweging.

In deze tijd kan technologie ons op effectieve manieren helpen. Je kan overwegen een bureau op kantoor in gebruik te nemen waar je ook al staande met je computer kunt werken. Het is een hele effectieve oplossing voor mensen die niet heel lang kunnen blijven zitten.

Ga tijdens het werken regelmatig even verzitten en sta even op om je mentaal weer op te frissen en de bloedsomloop weer op gang te brengen, loop even een stukje samen met collega's in de pauze.

Het is ook belangrijk om de beweging die je krijgt buiten het kantoor niet te vergeten. Regelmatig bewegen gedurende de week helpt bij het voorkomen van de negatieve gevolgen die ontstaan door langdurig zitten.

De enige manier om de schadelijke gevolgen van het lang zitten tegen te kunnen gaan is om een beetje je gezonde verstand te gebruiken! 

Advertisement