Deze mysterieuze houtminiaturen uit de 16e eeuw zijn even klein als gedetailleerd - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Deze mysterieuze houtminiaturen uit…
Vers, in blik of ingevroren? De keuze van het meest authentieke product is nog niet zo makkelijk als wordt gedacht In het jaarboek van school staat een foto van een hond: ja ook hij was bij alle lessen aanwezig

Deze mysterieuze houtminiaturen uit de 16e eeuw zijn even klein als gedetailleerd

Door Skip Tromp de Haas
3.521
Advertisement

Voor zover bekend is zijn er van deze miniatuur houtsnijwerkjes maar 150 stuks. Men denkt dat ze allemaal zijn vervaardigd tussen 1490 en 1530 in Vlaanderen. Los van de datering zijn ze een mysterie dat vele deskundigen proberen op te lossen. Hun microscopische grootte, de minutieus uitgesneden personages of voorwerpen zijn echt een groot raadsel. Hoe konden ze die werken zo precies maken en toch zo klein? Door een onderzoek te doen met röntgenfoto's zijn een paar mysteries opgelost, maar er blijven nog vragen openstaan...

via: Ago.ca

Deze schitterende Gotische miniaturen van hout passen gemakkelijk in je handpalm maar als je ze van dichtbij bekijkt dan besef je hoe nauwkeurig ze zijn gemaakt... misschien.

Veel details zijn echter verborgen, zodanig dat ze niet zichtbaar zijn met het blote oog.

Advertisement

Men denkt dat ze zijn gemaakt als kleine religieuze miniaturen op zakformaat die de opkomende koopmansklasse zich kon veroorloven te kopen. In ieder geval raakte door de protestantse reformatie het gebruik van dit soort beeldjes in onbruik.

Nu hebben deskundigen stukken verzameld uit verschillende collecties en hebben onderzoek gedaan naar hun compositie waarbij ze gebruik hebben gemaakt van de laatste technologieën.

Dankzij 3D-analysesoftware konden ze iets achterhalen over hoe ze in elkaar zitten: elke helft van de ronde miniaturen bestaat eigenlijk uit vier delen.

Die werden vervolgens op zo'n exacte manier in elkaar gezet dat de verbindingen alleen op röntgenfoto's zichtbaar zijn.

foto: YouTube

Het hout blijkt meerdere lagen kleur te bevatten waardoor verdere details niet kunnen worden gescand.

In afwachting van technologieën die iets meer kunnen onthullen... bewonderen we eerst de andere foto's van deze geweldige ambachtelijke creaties!

Kom meer te weten over dit schitterende project op de officiële site van het onderzoek. 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt