Onderzoekers Hebben Een Natuurlijke Manier Ontdekt Waarmee Ze Gaatjes In Kiezen Kunnen Vullen… Met Een Alzheimermedicijn - Curioctopus.nl
x
Onderzoekers Hebben Een Natuurlijke…
Je Huiswerk Maken… Met Fantasie! Deze 15 Antwoorden Van Kinderen Zou Je Nooit Verwachten 38 Jaar Na De Dood Van Zijn Vrouw Ontdekt Hij Een Geheim Dat Ze Had Bewaard… In Een Muur Van Het Huis!

Onderzoekers Hebben Een Natuurlijke Manier Ontdekt Waarmee Ze Gaatjes In Kiezen Kunnen Vullen… Met Een Alzheimermedicijn

18 Januari 2017 • Door Skip
8.299
Advertisement

Niemand houdt van kiespijn, minder zelfs nog van het idee om naar de tandarts te moeten gaan. De negatieve kanten die kleven aan gebitsverzorging zijn eindeloos: de stekende pijn die je krijgt door de behandelingen, een soort pijn die erger te verdragen is dan andere soorten pijn die het lichaam aankan, de hoge kosten en de garantie dat je vroeg of laat nog een keer terug moet vanwege het vervallen van de 'houdbaarheidsdatum' van een groot deel van de tandheelkundige behandelingen.

Uit de medische onderzoekswereld is er echter blij nieuws te melden. Een groep onderzoekers heeft een manier ontdekt die op totaal natuurlijke wijze een deel van een tand weer kan laten aangroeien, zonder dat er gebruik hoeft worden gemaakt van korte-termijnvullingen.

via: nature.com

Onderzoekers hebben ontdekt dat een medicijn dat wordt toegepast bij de behandeling van Alzheimer kan helpen bij het vullen van gaatjes door de stamcellen die in de tanden zitten, te stimuleren.

Tanden zijn in lagen opgebouwd. De buitenste laag, het glazuur, dient als bescherming voor de onderliggende laag die bestaat uit dentine. De stamcellen bevinden zich in de kern van de kiezen en repareren normaal gezien klein scheurtjes in het dentine.

Om ervoor te zorgen dat de ook de buitenste lagen van de tanden en de grotere gaatjes in de kiezen worden gerepareerd, is het nodig om de stamcellen te 'stimuleren.'

Het medicijn tideglusib stimuleert stamcellen om eventuele breuken in de kies te repareren.

Tijdens de behandeling wordt de het gaatje in de kies gevuld met een spons van collageen dat biologisch afbreekbaar is en gedoopt is in het medicijn. Gaandeweg, met de tijd, wordt het sponsje afgebroken, en wordt de holte opgevuld met nieuw weefsel, dat natuurlijk is gemaakt door stamcellen.

De innovatieve behandeling zou het mogelijk maken om vaarwel te zeggen tegen de tijdelijke oplossingen die de tandheelkunde te bieden heeft. Vandaag worden gaatjes gevuld met mengsels en materialen die beslist een kort leven beschoren is. De reconstructie die wordt uitgevoerd door stamcellen toont zich daarentegen als een definitievere oplossing.

Hoogleraar Paul Sharpe voegt er hierbij ook nog aan toe dat tideglusib een medicijn is dat al door de keuring is gekomen en dat de invoering van deze nieuwe tandheelkundige techniek niet zo heel lang op zich zou moeten laten wachten.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt