Volgens een onderzoek veroorzaakt paracetamol onherstelbare schade aan de lever, ook bij lage doseringen

door Skip

02 April 2017

Volgens een onderzoek veroorzaakt paracetamol onherstelbare schade aan de lever, ook bij lage doseringen
Advertisement

Wetenschappers brengen aan het licht hoe sommige geneesmiddelen die worden gebruikt door mensen om bepaalde kwaaltjes mee op te lossen eigenlijk een schadelijk effect hebben op andere organen in ons lichaam. We hebben het al eens eerder gehad over de gevolgen van ibuprofen, een bestanddeel dat aanwezig is een algemeen bekende ontstekingsremmers waarvan de inname leidt tot een toename van het risico op beroertes, hartaanvallen en soortgelijke aandoeningen, ook bij gezonde mensen.

Het onderzoek dat is uitgevoerd door de Universiteit van Edinburgh laat zien dat er een verband is tussen paracetamol en de gezondheid van de lever, iets wat voorheen nog niet bekend was

via Nature

Advertisement

Paracetamol geniet meestal de voorkeur om pijn te verlichten.

Paracetamol geniet meestal de voorkeur om pijn te verlichten.

Wikipedia

Ieder van ons heeft paracetamol ingenomen en zal dat ook blijven doen. We nemen het vooral wanneer we meer dan 38 graden koorts hebben, maar het wordt ook voorgeschreven om chronische en acute pijn te bestrijden.

Door het onderzoek van de universiteit kunnen we vermoeden dat de giftigheid van paracetamol en dan met name in het bloed, nooit echt duidelijk is opgemerkt. Dit geneesmiddel beschadigt de verbindingen van levercellen die snel kunnen afsterven als paracetamol niet goed wordt gebruikt.

Deze vorm van leverschade is ook opgemerkt bij tumoren, vormen van hepatitis en cirroses. Nooit is er echter een direct verband gelegd met paracetamol.

Het hoofdbestanddeel kan leiden tot leververgiftiging wanneer er een te grote dosis wordt ingenomen of wanneer de aanbevolen pauzes tussen inname niet worden genomen. Jammer genoeg gebruiken mensen veel paracetamol ook wanneer dat niet nodig zou zijn.

De ontdekking die is gedaan door de Universiteit van Edinburgh kan een belangrijke sleutel zijn tot een verder begrip van leveraandoeningen waaraan steeds meer mensen in de wereld lijden, met name in geïndustrialiseerde landen.

De volgende stap zal zijn om geneesmiddelen te ontwikkelen die levercelschade voorkomen alsmede verschillende medicijnen die dezelfde toepassingen hebben maar niet deze gevaarlijke bijwerkingen kennen.

Dr. Leonard Nelson van het hematologielab te Edinburgh laat weten: "Paracetamol geniet de voorkeur in heel de wereld om pijn mee te bestrijden. 't Is goedkoop, 't wordt als veilig en efficiënt gezien, maar de schade aan de lever blijft een belangrijk klinisch probleem. Het is een uitdaging om veiligere medicijnen te ontwikkelen."

Advertisement