Mocht je dit insect aantreffen dood hem dan niet want hij kan nog een handig huishulpje zijn

door Skip

05 Juni 2017

Mocht je dit insect aantreffen dood hem dan niet want hij kan nog een handig huishulpje zijn
Advertisement

De spinduizendpoot is een geleedpotige met een oranjeachtige kleur en is familie van de duizend- en honderdpotigen. Van origine komen ze uit het Middellandse Zeegebied en hebben zich later verspreid naar andere delen van de wereld en leven doorgaans in huizen. Als je er eentje vindt in huis, maak hem dan niet dood! De spinduizendpoot is compleet onschuldig, en misschien zijn ze geen mooi gezicht, ze kunnen misschien wel van pas komen want het eet insecten! Deze soort voedt zich dus daarmee, hij eet alles: van kakkerlakken tot luizen, en muggen, maar ook spinnen moet je niet vergeten (dit zijn dan wel geen spinnen, ze worden echter wel graag gegeten door de spinduizendpoot).  

Advertisement
Kevincollins123 | Wikimedia

Kevincollins123 | Wikimedia

Hoewel insecten de spinduizendpoot moeten vrezen, is dat voor mensen totaal niet het geval. De bouw van zijn harde lijf, waar dertig lichtvoetige, fragiele poten aan vastzitten stellen hem in staat om snel over elk oppervlak te lopen zodat hij zijn prooi kan grijpen en hem kan verlammen dankzij het gif dat hij bij hem inspuit via zijn tanden. Hij kan zeker ook mensen bijten, maar mocht dat gebeuren dan is er niets om je zorgen over te maken, want zowel de beet als het gif kunnen ons mensen geen kwaad doen (mensen met allergieën natuurlijk wel). 

Advertisement
Duhjeroen | Wikimedia

Duhjeroen | Wikimedia

De spinduizendpoot doet inderdaad geen mensen kwaad en is het slechtste geval handig voor het opruimen van ongedierte, maar evengoed is een invasie van deze veelpotige vriendjes ook niet het beste wat je kan overkomen, en is het daarom beter de spinduizendpoot maar niet te hebben. Een paar spinduizendpoten in de buurt hebben is een ding, een hele kolonie is iets heel anders.

Om te zorgen dat ze je mijden is het voldoende om je huis schoon te houden en vooral vrij van haren (van mensen en huisdieren), gft-afval. Al deze dingen zijn aantrekkelijk voor insecten en dientengevolge ook voor duizendpotigen. Mocht je een invasie niet kunnen voorkomen, gebruik dan geen insectendodende middelen, deze zijn schadelijk voor mens en milieu, maar zet koffiedik en kruidnagel neer verspreid door het huis, de spinduizendpoten blijven uit zichzelf weg.

Advertisement