Twee ingenieurs maken een goedkoop filter dat arseen uit het water kan halen

door Skip

16 Juni 2017

Twee ingenieurs maken een goedkoop filter dat arseen uit het water kan halen
Advertisement

Ruim 137 miljoen mensen ter wereld krijgen te maken met vergiftiging door arseen dat in het water zit, vooral in enkele streken in Azië en Latijns-Amerika. Nu is er echter een groep Australische onderzoekers die komt met een uitvinding die de oplossing zou kunnen bieden voor deze plaag die verantwoordelijk is voor veel gezondheidsproblemen. Het gaat om een filtreringssysteem dat is gemaakt van gerecycled materiaal.

via uts.edu.au

Een filter dat gemakkelijk te maken is en economische voordelen heeft.

Een filter dat gemakkelijk te maken is en economische voordelen heeft.

Google Scholar/UTS

Saravanamuthu Vigneswaran en Tien Vinh Nguyen, beiden professoren van de Faculteit Werktuigbouwkunde van de University of Technology in Sydney een innovatief project afgerond samen met Vietnamese collega's en hen de prijs "Technology Against Poverty" heeft opgeleverd. Het is een waterfilter die bestaat drie hoofdonderdelen: een organisch membraan, een reservoir waarin het membraan is ingebracht en een vulling die is gemaakt van overgebleven producten van lokale bedrijven. Samen vormen deze onderdelen dan een systeem dat geactiveerd kan worden door zonlicht of gewoon met de hand.
Niet alleen wordt arseen uit het water gefilterd door het membraan, ook laat het geen bacteriën en harde deeltjes door. Het water dat de machine produceert is volledig veilig te drinken. Dit is de eerste keer dat er een simpel filtragestysteem dat ook nog niet duur is omdat het uit eenvoudige onderdelen bestaat die gemakkelijk te onderhouden zijn, en omdat de machine eenvoudig in elkaar te zetten is. Dit kan producenten ter plaatse worden allemaal worden geleerd. Afgeschreven onderdelen zouden weer hergebruikt kunnen worden als bouwmateriaal dat goed bewerkt is en vrij van arseen.

Arseenvergiftiging is een langzaam proces en daarom wordt het ook vaak onderschat, en kan het toch de oorzaak zijn van verschillende tumoren, darmproblemen, spierspanningen en kan het denkvermogen worden aangetast.

Foto's: Saravanamuthu Vigneswaran / UTS

Advertisement