Vrouwen achter de naaimachine konden het lot bepalen van een oorlog

door Skip

19 Juni 2017

Vrouwen achter de naaimachine konden het lot bepalen van een oorlog
Advertisement

Tijdens de oorlog was het heel gewoon om vrouwen bezig te zien met het naaien van kleren. Het was intussen een stereotype beeld geworden dat vrouwen, zittend bij het raam of in het halletje met breinaalden in de hand, wachtten op de komst van hun man. Maar er ging veel meer achter deze gewoonte schuil dan gewoon een hobby. Wat velen van hen eigenlijk deden tijdens de oorlog was het doorgeven van informatie via kleren. Ze waren gewoon echte spionnen.

Advertisement
Flickr

Flickr

De geïnfiltreerde agenten maakten gebruik van het stereotype vrouw die naaide om berichten te verstopen in kleding die naar het front werd gestuurd. De informatie was op verschillende manieren versleuteld en werd weergegeven door middel van punten in gebreide of genaaide kledingstukken, soms werd het zelfs in morse code geschreven. Zo stuurden vrouwen, sjaals, sokken of hoeden die door de spionnen werden onderschept die de informatie die erop stond codeerden en ze onversleuteld doorstuurden naar hun meerderen.

Phyllis Latour Doyle was een geheim agente van Britse origine die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Normandië stiekem informatie doorgaf en in te naaien die ze op wist te vangen van Duitse soldaten.

Advertisement
National Archives Catalog

National Archives Catalog

Dus deze spionagehandelingen waren niet zo maar een uitvinding door filmmakers maar een heuse manier van communiceren tijdens de wereldoorlogen. Daarom werd het in Engeland verboden om met de hand genaaide of gebreide kledingstukken te versturen, in België werden enkele "oma's" opgeroepen om de doorstroom van bepaalde treinladingen in de gaten te houden en gebruikte de Amerikaanse spionne Elizabeth Bently haar naaikist om de plannen van de Russische B-29 bommenwerpers aan de V.S. te overhandigen.

Informatie is van cruciaal belang voor het verloop van een oorlog, wie het in zijn bezit heeft is onvermijdelijk in het voordeel. Daarom zijn er ook talloze manieren bedacht om informatie door te kunnen geven. Door te breien en te naaien was slechts een van de vele manieren waarop geïnfiltreerde spionnen nieuws konden laten doorsijpelen.

Advertisement