Alle eigenaren van honden zouden de gevaren moeten kennen van hen laten lopen op gloeiend hete ondergronden - Curioctopus.nl
x
Alle eigenaren van honden zouden de…
15 foto's van de oorlog in Vietnam die je nauwelijks ergens anders gezien kunt hebben Slechte adem? Dit is niet altijd iets gewoons, het kan namelijk ook door andere dingen komen

Alle eigenaren van honden zouden de gevaren moeten kennen van hen laten lopen op gloeiend hete ondergronden

10 Juli 2017 • Door Skip Tromp de Haas
5.965
Advertisement

De keuze om met een gezelschapsdier te leven houdt in dat je een grote verantwoording draagt voor een levend wezen. Hoe goed we ook opletten, kleine ongelukken kunnen altijd gebeuren, vooral in situaties waar we nooit een naderend gevaar zouden vermoeden. Het verhaal van een gebruiker van Facebook verlegt onze aandacht naar straatstenen die door de zon gloeiend heet zijn geworden. Haar vriend op vier poten had ernstige brandwonden op de kussentjes van zijn poten alleen maar omdat hij buiten ergens overheen liep.

Let op de beelden die volgen kunnen als schokkend worden ervaren.

Debbie French, de hondeneigenares die de foto's op Facebook had gezet, heeft laten zien wat een kort wandelingetje over een hete weg kan aanrichten.

foto: pixabay.com

De pootkussentjes waren gewoon verbrand. Ingrijpen door een dierenarts was nodig voor de behandeling van de wonden.

Advertisement

Wat nog het meeste verbaasde was het feit dat het die dag buiten niet heel warm was zo rond de 26 °C.

Hoe heeft dit dan kunnen gebeuren?

Hondenpootjes moeten niet worden onderschat, ze zijn even kwetsbaar als de voetzolen van mensenvoeten. Probeer maar blootsvoets te lopen over de weg waar de hond (of kat) zou moeten lopen en als je dan merkt dat je er niet langer dan een paar seconden kunt blijven staan dan heeft je huisdier ook hetzelfde probleem.

Volgens een Amerikaanse dierenvereniging kunnen verharde wegen ongelofelijk hoge temperaturen bereiken ook wanneer het niet te warm is. Om er zeker van te zijn dat je huisdieren waar je zo van houdt zich niet bezeren zou het een goed idee zijn om ze op gras te laten lopen of een onverharde weg waar dat mogelijk is. Controleer na de wandeling de pootkussentjes. Ze moeten nog intact zijn en geen verwondingen, sneëen hebben of geïrriteerd zijn. Doorgaans wantrouwen honden een gloeiend hete ondergrond, maar sommige honden merken de pijn niet eens op.

Hoe weet je of honden verbrande poten hebben? Als hij moeite heeft met lopen, zijn poten zonder verklaarbare reden optilt, ze likt of dat hij agressief reageert als je probeert ze te bekijken dan kan het zijn dat hij brandwonden heeft opgelopen.

Hoe worden brandwonden behandeld? Als ingrijpen door de dierenarts noodzakelijk is dan zal deze zijn poten in verband doen en hem antibiotica geven om infecties te voorkomen. Er moet koste wat kost worden voorkomen dat honden hun poten likken, daardoor heelt het langzamer.

Hoe kan er worden voorkomen dat honden hun pootkussentjes verbranden? De meest gevoelige delen van de poten zouden kunnen worden versterkt door honden te laten lopen op zandrijke en steenrijke ondergronden. Als honden de meeste tijd doorbrengen in huis dan kunnen de pootjes hun 'eeltige' bescherming missen en makkelijk verbranden. Vermijd in de zomer om de beesten langdurig op beton of straatstenen te laten lopen, vooral wanneer hij zijn pootjes onlangs heeft verbrand.

"Als het heet is voor jou, dan is het ook heet voor hen," sluit het baasje haar verhaal af op Facebook. 

Tags: DierenHondenNuttig
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt