5 basis voorzorgsmaatregelen om jouw hond te helpen omgaan met het vuurwerk op Nieuwjaarsnacht

Janine image
door Janine

05 Januari 2018

5 basis voorzorgsmaatregelen om jouw hond te helpen omgaan met het vuurwerk op Nieuwjaarsnacht
Advertisement

Voor degenen die thuis dieren hebben, vooral honden, is de komst van het nieuwe jaar bijna altijd een kwestie van angst en zorgen. Vaak hebben onze geliefde dieren last van de geluiden die vuurwerk veroorzaakt (zij horen beter dan wij) en het is geen toeval dat op 31 december meer dieren weglopen dan op andere dagen. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te blijven van wat we kunnen doen om hen te helpen het beste de festiviteiten door te komen waaraan ze, zelfs als ze willen, helaas niet kunnen ontsnappen.

via cesarsway.com

Advertisement

Hoe kun je je hond beschermen tegen de trauma's van het vuurwerk aan het einde van het jaar?

Hoe kun je je hond beschermen tegen de trauma's van het vuurwerk aan het einde van het jaar?

Curioctopus.guru/Storyblocks

Voorbereiding.

Of je die avond met je hond kunt doorbrengen of niet, zorg ervoor dat je een plek zo ver mogelijk van de plaatsen vindt waar vuurwerk wordt afgestoken. Als het een plaats is die hij niet kent, moet je hem meerdere keren meenemen de dagen voorafgaand aan oudejaarsavond. Het is in elk geval goed om te onthouden dat de hond op die momenten nooit alleen mag blijven en in het gezelschap moet blijven van de persoon die zich identificeert als het baasje.

Accomodatie.

Als jouw hond geen mand of comfortabele accommodatie heeft, is het een goed idee om er één te kopen waarin hij of zij zich beschermd voelt.

Communicatie.

Onthoud: honden communiceren op het niveau van energieën, geen woorden, dus één van de beste dingen die je kunt doen, is niet enthousiast op het vuurwerk te reageren, maar doen alsof de aanwezigheid van geluid (waarvan de hond ook trillingen en geuren waarneemt! ) je niet stoort. Op deze manier zul je niet de staat van angst overbrengen die je hond waarschijnlijk ervaart.

 

 

Advertisement

Kalmerende middelen en anti-angst tuigjes

Kalmerende middelen en anti-angst tuigjes

petsmania.es

In de moeilijkste gevallen is het mogelijk om te denken aan het gebruik van één van deze methoden, maar met de nodige voorzorgsmaatregelen.

In het geval van kalmerende middelen, weet dat ze nooit moeten worden toegediend zonder eerst de dierenarts te hebben geraadpleegd, omdat deze ook een tegenovergesteld effect kunnen hebben.

Er is ook de mogelijkheid van het gebruik van anti-angst tuigjes, speciaal ontworpen om ervoor te zorgen dat, door het uitoefenen van druk op de borst van de hond, ontspanning van het dier een kalmerend effect op de adem veroorzaakt.

Maar let op: het mag niet worden gebruikt als je merkt dat de hond tekenen van ongemak vertoont (die hem nog meer zouden irriteren) en moet meerdere keren worden geprobeerd, zodat de hond went (laat het niet op het laatste moment dragen als de hond al angstig is); het is echter gebleken dat het dier zich er gewoonlijk gemakkelijk aan aanpast en onmiddellijk verlichting voelt. Als je er geen één in de winkel wilt kopen, kun je er zelf één maken met een sjaal of iets dergelijks (zie foto).

 

petsmania.es

petsmania.es

Als je je hond uitlaat, vergeet dan nooit dat je op de dagen tussen de festiviteiten van het einde van het jaar goed moet letten op alles wat zich op de grond en tussen het gras bevindt, om te voorkomen dat de hond iets tegenkomt dat niet ontploft is, zoals helaas vaak gebeurt.

Als je weet dat je hond erg gevoelig is voor vuurwerk, probeer dan altijd te vertrouwen op het advies van een gedragsdierenarts of een expert. Gelukkig nieuwjaar!

 

Advertisement