Wetenschappers vinden eenvoudige manier van rijst koken om calorieën te halveren - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Wetenschappers vinden eenvoudige manier…
Denk eerst goed na voordat je tekeergaat tegen je hond, want zijn 'Schuldige blik' heeft iets te betekenen 5 lieve zinnetjes die het leven van een kind voorgoed kunnen veranderen

Wetenschappers vinden eenvoudige manier van rijst koken om calorieën te halveren

Door Skip Tromp de Haas
2.451
Advertisement

Rijst is een hoeksteen in veel keukens in de wereld en is nagenoeg dé brandstof die universiteitsstudenten op de been houdt. Hoe flexibel, goedkoop en eenvoudig klaar te maken het ook is, is er een probleempje. Een portie rijst bevat namelijk 240 calorieën die in het zetmeel zitten. Deze calorieën kunnen worden omgezet in vet en worden omgezet in vet als ze niet snel worden afgebroken. Maar bij een nieuw onderzoek gedaan door onderzoekers uit Sri Lanka is er een nieuwe bereidingsmethode ontdekt waarmee 50% van de calorieën kunnen worden verminderd.

De methode waarmee de zetmeelcalorieën kunnen worden verminderd bestaat uit het toevoegen van kokend water en een theelepel kokosolie toe te voegen voor elke halve kop rijst. Een student van jet College of Chemical Sciences in Sri Lanka die het onderzoek geleid heeft samen met zijn begeleider, heeft zijn werk gepubliceerd en het gepresenteerd aan het National Meeting and Expositions of the American Chemical Society. "Na het koken moet je de rijst ongeveer twaalf uur in de koelkast laten staan, en wanneer je het wil eten warm je de rijst gewoon op in de magnetron" vertelt de jonge onderzoeker aan een bekend Amerikaanse krant.

Maar hoe is zoiets mogelijk?
Er zijn twee soorten zetmeel. Eentje die te verteren is en snel in suiker wordt omgezet en daarna wordt opgeslagen door het lichaam als vet wanneer het niet wordt gebruikt. Een andere, meer resistente vorm die niet wordt omgezet in glucose in het lichaam. Deze tweede variant komt in de dikke darm terecht, waar het de functie van vezels krijgt, met alle voordelen die daarbij horen.

James en zijn begeleider Pushparajah Thavarajah hebben ontdekt dat rijst koken met vet (zoals kokosolie) en de rijst dan koelen in de koelkast direct na het koken de samenstelling van een gedeelte van het zetmeel verandert. Hij wordt er sterker door en wordt niet omgezet in glucose maar blijft in het lichaam als vezel. Deze manier van koken vermindert aanzienlijk de calorie-inhoud van rijst en biedt nieuwe mogelijkheden in alle culinaire tradities die gebruik maken van rijst.

En wat nou als we hetzelfde konden doen met aardappelen? 

Bekijk de Video:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt